Chateauneuf-du-Pape

Chateauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape je nejznámějším vínem celého údolí Rhôny - jižní vinařské oblasti Francie. Kvalitu těchto vín stejně jako ostatních apelací v tomto regionu ovlivňuje několik faktorů. V prvé řadě je to snižování výnosů vinice, čímž je dosahováno větší "koncentrace" živin ve zbývajících hroznech. Toho je dosahováno buďto přirozeně používáním starých vinic - 40-70 let, ale v extrémních případech i více jak 100 let. Nebo odstřiháváním "hlav" hroznů přímo na vinici. Dalším klasickým znakem vín z této oblasti je kombinování více odrůd. I když naprostá většina francouzských kvalitních vín je tzv. cuvée, v případě vín z Côtes du Rhône míchání dosáhlo určité sofistikovanosti. Velký vliv na charakter vína a jeho kvalitu má tzv. "Terroir" - často překládáno pouze jako podloží vinice. Ve skutečnosti se jedná o kombinaci vlivů půdního podloží, umístění a polohy vinice a přírodních podmínek na ní a v jejím bezprostředním okolí.Samozřejmě to vše v harmonii s přístupem a znalostmi vinaře a jeho filozofii tvorby vín a zacházení s ním.

Nastavit sestupně

1-30 of 33

Stránka:
  1. 1
  2. 2

Nastavit sestupně

1-30 of 33

Stránka:
  1. 1
  2. 2