Sangiovese

Jméno odrůdy Sangiovese pochází od Sangue (krev) a Giove (Jupiter) a znamená tedy Krev Jupiterova. Je rozšířená v různých kultivarech po Toskánsku. V Itálii je registrováno 15 klonů této odrůdy. Kromě Chianti se z ní vyrábí Brunelo di Montalcino, Vino nobile di Montepulciano nebo Carmignano. Z Toskánska se odrůda rozšířila do Umbrie a Emilia Romagna. Celkově v Itálii zabírá 10% plochy vinic. Pěstuje se i v Argentině, Austrálii, Tunisku, Rumunsku a na Korsice. Celosvětová výměra je 19.000 ha. Sangiovese je zásadní pro výrobu vína Chianti, jehož název je totžný s oblastí Chianti. Odrůda je v tomto víně zastoupena 75 až 92 procenty. V modernějším pojetí ji doplňuje Merlot a Cabernet Sauvignon, v klasické receptuře se k ní přidává modrá Canaiolo a bílé Trebbiano toscano a Malvasia. Bílé odrůdy totiž velmi dobře zjemňují Sangiovese, která je až příliš tříslovinová. Oblast Chianti leží mezi Florentinou a Sienou. Ve středověku se pod tímto pojmem rozumělo místo kolem obcí Radda, Gaiole a Castellina. V roce 1716 toto území rozšířil velkovévoda Cosimo III. Medicejský (1670-1723) ještě o obec Greve. Jenže pak začaly název Chianti pro svá vína neoprávněně používat i sousední vinařské oblasti, a tak se pod touto značkou mnohdy produkovalo víno různých odrůd, nevalné kvality a vysoké ceny. V roce 1932 je Musolini pro jistotu všechny uznal jako pravé Chianti a tento zmatek trval až do 80. let minulého století. Dnes existuje osm různých částí oblasti Chianti, které musejí být uvedeny na etiketách. A aby se nějak rozpoznalo Chianti z původní oblasti, dostalo přívlastek Classico a gallo nero – černého kohouta na vinětě

Nastavit sestupně

1-30 of 33

Stránka:
  1. 1
  2. 2

Nastavit sestupně

1-30 of 33

Stránka:
  1. 1
  2. 2