Cabernet franc
Nejčistší vína této odrůdy pocházejí z údolí Loiry, zvláště z Bourgueil, Chinonu a Saumur-Champigny. Nedosahuje věhlasu odrůdy Cabernet sauvignon, ale nelze si bez ní představit žádné velké víno z Bordeaux, protože by mu chybělo to podstatné: ovocnost, tělo a síla. Cabernet franc samotný je lehké a příjemné víno s větším obsahem kyselin a tříslovin. Aroma připomíná maliny (Bourgueil) a fialky (Chinon). Původ: Je matkou modrých odrůd, vznikla selekcí z lesní révy. Původ má zřejmě na jihozápadě Francie. Patří do rodiny Carmenet. Asi to kdysi byla ona, kterou Galové a po nich Římané nazývali Biturica podle keltského kmene Bituriges Vivisques. Podle Guy Lavignaca ale pochází ze Španělska a do Francie ji přinesli poutnící vracejícíc se ze Saint-Jacques-de-Compostelle. Později po staletích se usídlila i na západní Loiře (tam má přezdívku Breton) a v Bordeaux se opět rozšířila až po fyloxerické krizi, aby nahradila domorodou geneticky příbuznou Carmenere, kdysi základ úspěchu a kvality, ale velmi malého výnosu.