Parker Estate - Coonawarra
|
Nachází se na jihu regionu Coonawarra, v centru vápencového pobřeží jižní Austrálie. Filozofie vinařství Parker Coonawarra Estate respektuje tyto jedinečné půdy, stejně jako kvalitu a stáří révy, a produkuje vína, která maximalizují plný potenciál této velkolepé pěstitelské lokality. John & Faye Parker založili Parker Estate v roce 1985 a osázeli Abbey Vineyard vinicemi Reynell Selection Cabernet. Jedná se o původní vinice pocházející z Bordeaux v roce 1800, než byly navždy ztraceny ve Francii kvůli révokazu. Během čtyř desetiletí „výroby vína bez kompromisů“ dosáhla společnost Parker Estate četných medailí, trofejí a uznání na výstavách vín, včetně nejvyššího hodnocení pěti červených hvězd od Jamese Hallidaye. John Riddoch, považovaný za zakladatele Coonawarry jako vinařské oblasti, začal s výsadbou vinic Shiraz, Cabernet a Pinot Noir v roce 1891 na základě doporučení svého přítele a proslulého vinaře Thomase Hardyho, prapradědečka hlavního vinaře Parker Estate Andrewa. Hardy. |
Jedna z prvních australských vinařských oblastí s nejlepším chladným podnebím, mořský vliv jižního oceánu vystavuje oblast ještě většímu ochlazení kvůli sezónnímu vzestupu tmavě modrých vodních toků z Antarktidy. V 1492 dnech růstu (GDD) je Coonawarra o něco chladnější než Bordeaux a výrazně více než regiony Napa Valley a Margaret River. Coonawarra je známá především svým 27 km dlouhým a 2 km širokým doutníkovým výběžkem starověké půdy Terra Rossa, která spočívá na tvrdém vápencovém krytu. Pod ním leží vodonosná vrstva, která byla kdysi starověkým mořským dnem. Kombinace vodonosné vrstvy, chladného klimatu a volně odvodňujících půd Terra Rossa činí tuto jedinečnou lokalitu ideální pro nejvyšší standardy pěstování vína. |
FIRST GROWTH |
|
Když John Parker vydal v roce 1988 inaugurační First Growth, lidé sedli a všimli si toho. Vyhrál Penfold Hyland Trophy v Perthu a byl také posouzen jako 6. nejlépe hodnocený Bordeaux-Style v roce 1991 International Wine Challenge v Londýně. Tato verze byla prvním krokem k vytvoření reputace Parker Estate pro výrobu vín vynikající kvality a dlouhé životnosti. V roce 2001 byla dokončena účelová budova dozrárny a sklepních dveří. Zařízení s řízenou teplotou, vyrobené nápadně z vápence a ocelových nosníků Mt Gambier, stojí vysoko mezi vinicemi Abbey a odráží kreativní a nekompromisní přístup Johna Parkera k pěstování hroznů a výrobě vína. V průběhu téměř čtyř desetiletí získala společnost Parker Estate řadu medailí, trofejí a ocenění na výstavách vín, včetně pětihvězdičkového hodnocení od Jamese Hallidaye. |
V roce 2010 vstoupilo Parker's 'First Growth' do Langton's Classification of Australian Wine jako 'Excellent', čímž se značka zařadila do nejvyšší úrovně australského vína. Vinařský tým Parker Estate vede Andrew Hardy, který má 39 let vinařských zkušeností v Coonawarře. Po dokončení studia enologie nastoupil v roce 1982 k Brianu Croserovi do Petaluma, kde téměř čtyři desetiletí vyráběl víno v několika prémiových pěstitelských oblastech v jižní Austrálii. Během této doby také absolvoval stáže v Kalifornii, Oregonu a Bordeaux a držel otěže v Knappsteinu v Clare Valley, kde také hrál klíčovou roli při přijetí uzávěru Screwcap v tomto odvětví. Po boku Andrewa pracuje Keeda Zilm, Keeda vyrostla v pobřežním městě Kingston, hodinu západně od Coonawarry. Během studia enologie na Adelaide Uni začala pracovat ve společnosti O’Leary Walker Wines v Clare Valley. Její počáteční pozice ve sklepě se rychle proměnila ve vinařku a zanedlouho pracovala přímo s Davidem Walkerem a Nickem O’Learym. |
Zde najdete sortiment vín Parker Estate |