Likérová vína

Likérová vína
Likérová, dezertní, fortifikovaná vína či vína portského typu. To všechno jsou různá označení pro stejný, nebo velmi podobný typ vína vyráběného u nás i v zahraničí. Zjednodušeně lze říci, že se jedná o vína s vyšším podílem obsahu cukru a alkoholu.
Způsob, jakým se dezertní vína stávají sladkými, tkví v přidání alkoholu – konkrétně vínovice – při procesu kvašení. To má za následek dvě věci:
  • Zachová se vyšší úroveň cukru ve víně. Často 60–120 g/l. 
  • Zvýší se i obsah alkoholu ve víně. Nejčastěji se jeho výsledný obsah pohybuje v rozmezí 15–22 % (dle českého zákona). 
Nejslavnějším zástupcem těchto vín jsou portugalská Portská vína, francouzská vína z jihu Francie (Banyuls, Rivesaltes, Rasteau – všechny tzv. Vins doux naturels) či tuzemský Šaler z vinařství Špalek, vína z vinařstí J. Stávek či Auer´s Cross z Vinných sklepů Lechovice.
Chtěli byste ochutnat některé z dezertních vín? Vyzkoušejte pro začátek jedno z trojice nejoblíbenějších vín – Maury od Gerard Bertrand, Šaler z vinařství Špalek a portugalské Portské  – v kategorii sladká vína