Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino
Brunello di Montalcino je tradiční italské červené víno z oblasti Toskánska. Brunello di Montalcino je víno kategorie DOCG z vinic obklopujících město Montalcino, které leží zhruba 80km od Florencie. Zdejší slavná vína jsou vyráběna z odrůdy Sangiovese. Ale až do konce 19. století bylo rozšířené přesvědčení, že se jedná o specifickou lokální odrůdu nazvanou právě Brunello (Bruno = hnědé). Dnes tedy Brunello symbolizuje ušlechtilé víno vyrobené z hroznů Sangiovese z oblasti Montalcina. V roce 1980 bylo toto víno mezi prvními čtyřmi, kterým byl udělen status Denominazione di Origine Controllata e Garantia (DOCG). V současnosti patří Brunello di Montalcino na pomyslný vrchol kvalitativní pyramidy italských vín. Věhlas těchto vín se postupně šířil. Do druhé světové války nazýval svá vína ze Sangiovese Brunellem jen jeden zdejší vinař. Ale díky jeho úspěchu, měl již v roce 1960 11 dalších následovníků a dnes najdete na dvě stovky producentů Brunella.
Zde najdete vína Brunello di Montalcino, Riserva a Rosso di Montalcino
Klimatické podmínky
Montalcino je jedním z nejteplejších a nejsušších oblastí v celém Toskánsku. Hrozny zde dozrávají v průměru o týden dříve než v sousedním Vino Nobile di Montepulciano a Chianti Classico. Roční srážky jsou zde o cca 20% nižší než v srdci toskánského Chianti. Podle orientace vinic lze rozeznávat dva odlišné styly zdejšího Sangiovese. Severní svahy produkují vína kořenitější a aromatičtější. Jižní a západní pro změnu mohutnější a s komplexní strukturou. Většina špičkových producentů se snaží kombinovat hrozny z obou poloh pro dosažení ideální rovnováhy. Brunello di Montalcino
Montalcino je malé italské městečko v regionu Siena, s historií sahající daleko do středověku. Zdejší nadmořská výška je relativně vysoká – 564 metrů. Nicméně vinice leží v různorodé výšce od cca 150 do 500 metrů. Většina vinic je vysazena na severovýchodě od města. Celková plocha zdejších vinic zaručuje Brunellu výjimečnost. V porovnání se 17 tis. hektary v Chianti, zde jich je osázeno jen 1200. Podloží je zde velmi rozmanité – jíl, písek, vápenec, půdy sopečného původu. Tato celková rozmanitost způsobuje i bohatou škálu charakterů a typů Brunella, stejně jako jeho rozličnou kvalitu.
Výroba a pravidla
Brunello di Montalcino je vyrobeno ze 100% odrůdy Sangiovese. Tradičním postupem je delší macerace, kdy se do vína uvolňuje barva a chuť ze slupek hroznů. Po fermentaci víno zraje v dubových sudech. Tradičně tam víno zůstane po dobu 3 let a déle. Většinou se jedná o velké dubové sudy, které nemají tak výrazný dopad na charakter vína jako sudy barrique. Nicméně existují i Brunella, která zrájí v těchto sudech ve stylu vín z Bordeaux. A rovněž kompromisy, kdy krátkou dobu bylo víno dáno do malých barrique a následně po delší dobu do klasických větších dubových sudů.
Ve většině vinařství narazíme na dva druhy Brunella di Montalcino. Na klasické (normale) a reservu (riserva). Ty klasické jsou uvolňovány na trh 50 měsíců od sklizně a riservy pak ještě o rok později. Aktuální pravidla zrání jsou platná od roku 1998 a určují minimálně 2 roky zrání v sudu a minimálně 4 měsíce v láhvi. Podíl vín riserva je podstatně menší než v případě normálního, běžného Brunella. Jejich potenciál k zrání, ale také cena je výrazně větší. Brunello di Montalcino
Sangiovese je nejrozšířenější odrůdou v Montalcinu a jedinou povolenou pro výrobu Brunella di Montalcino. Někdy bývá přirovnáváno k odůrdě Pinot Noir a jejím věhlasu v Burgundsku. Ale oproti těmto francouzským vínům, obsahuje Brunello daleko více tříslovin a má pevnější strukturu než sofistikovaný Pinot Noir. Zdejší klony této odrůdy jsou specifické díky zdejšímu terroiru. Nadmořská výška, klima a podloží umožňují hroznům plně a vyrovnaně dozrávat, lépe než kdekoliv jinde v Toskánsku. Tradiční projev Brunella jsou ostružiny, borůvky, višně, čokoláda, kůže a fialky.
Rosso di Montalcino
Tento druh červeného italského vína vznikl v roce 1984 s cílem dopřát výrobcům Brunella di Montalcino více flexibility a zlepšit jejich podmínky pro výrobu jejich vlajkové lodi. Na kterou vinař musí dlouho čekat. Rosso di Montalcino je také ze 100% Sangiovese ze stejného regionu jako Brunello. Ale v tomto případě vínu stačí jen 6 měsíců zrát v dubových sudech a pak 6 měsíců ve vinařství, než je uvolněno na trh. Díky tomu získali vinaři možnost uvádět svá mladá vína dříve na trh, zlepšit si svůj cash-flow a v klidu se zaměřit na tvorbu špičkových vín Brunello di Montalcino. Navíc v případě složitějších ročníků, které nemají potenciál na dosažení špičkové kvality, mnohá vinařství vůbec Brunello nevyrobí a všechny hrozny použijí na své Rosso. Styl Rossa je tradičně lehčí, ovocnější a dříve pitelný než u Brunella. Často se také označují za „Baby Brunella"
Zde najdete v našem sortimentu oceněná vína Brunello di Montalcino.
Brunello di Montalcino