Jihoafrická vína

Jihoafrická vína

Víno se v Jižní Africe vyrábí již od poloviny 17. století, kdy holandští usedlíci vysadili vinice v Kapské provincii, což je dodnes centrum produkce vína. Je to oblast, kterou příroda obdarovala velmi příznivými faktory, jako jsou např. kopcovitý terén, dlouhá vegetační sezóna, žádné mrazy či pozdní deště a vynikající půdní složení. Donedávna se zde převážně vyráběla fortifikovaná vína a brandy, o čemž svědčí fakt, že již v roce 1800, se na londýnském trhu za slavné dezertní víno Muškát z Constantie pravidelně utržil slušný peníz. Dnes již vynikající jihoafrické víno na světových trzích nechybí. Bílá vína představují více než 80 % produkce. Téměř 30% z nich je vyrobeno z odrůdy Steen, jinak zvaná Chenin Blanc, jež se kromě jižní Afriky nachází exkluzivně jen v údolí řeky Loiry ve Francii. Pěstují se zde rovněž ušlechtilé francouzské odrůdy jako jsou Sauvignon, Chardonnay a modré kultivary Cabernet Sauvignon, Merlot a Shiraz.