Frankovka

Frankovka

Frankovka je tradiční vinná odrůda červeného vína. Její původ vznikl křížením odrůdy Heunisch, podle některých pramenů má německý původ. Odtud se odvozuje i její jméno. Jiné prameny kladou její pravlast do Dolního Rakouska či do Chorvatska. V Rakousku se pěstuje na 5,5% plochy vinic, hlavně v oblasti Burgenland, v Maďarsku se pěstuje v severovýchodní oblasti Eger, v Německu v oblasti Württemberg, dále na Slovensku, u nás na Moravě je druhou nejrozšířenější modrou odrůdou (cca 1450ha). Dříve byla nejčastěji pěstovaná modrá odrůda na Moravě, ale před rokem 1900 ji začal nahrazovat Modrý Portugal a později i Svatovavřinecké.

Vlastnosti Frankovky: Odrůda silného vzrůstu s raným rašením, citlivá na mráz, středně výnosná. Trpí vadnutím třapiny, snížená odolnost proti padlí a plísni révové. Víno: Ve vůni připomíná jádra peckovin, někdy jemně skořicová. V chuti tvrdší s vyrovnanou kyselinou, ovocná jemná svíravá, barva tmavá rubínová.

Synonyma: Černé starosvětské, Šeřina, Skalické černé, Blaufrankisch, Blauer Limberger, Lemberger, Crna frankovka, Kékfrankos, Frankonia. 

Nastavit sestupně

1 položek

Nastavit sestupně

1 položek