Chianti Classico je rozsáhlá a rozmanitá oblast, která se táhne od předměstí Florencie na severu až po okraje Sieny na jihu. Půda a poloha se v této zóně značně liší. Z tohoto důvodu někteří argumentují, že by měla být rozdělena do podzóny nebo obcí, podobně jako Médoc v Bordeaux ve Francii. Pokud by tomu tak bylo, vína z Castelnuovo Berardenga, nejjižnější obce, by byla jako Pauillac v oblasti Chianti, protože tato vína mají sílu, intenzitu a v nejlepších případech i velkou eleganci a dlouhověkost. |
Dnes je Toskánsko domovem vinařství Tolaini, které spojuje tyto starobylé prvky s moderním vinařstvím. Hrdě praktikuje udržitelné zemědělství, aby respektovalo životní prostředí a biodiverzitu své půdy. Symbol převzatý z dávné abecedy Etrusků a ekvivalentní našemu modernímu písmenu „T“, byl zvolen k reprezentaci jména Tolaini. Tento symbol je vytesán do třímetrového kamene vytěženého z vinice a je hrdě umístěn u brány statku. |
|
Energie a vášeň Pier Luigiho Tolainiho pro dokonalost ho přivedly k vybudování přepravní a logistické společnosti, která patří mezi nejlepší v Severní Americe. Avšak trvalo téměř půl století, než se vrátil ke svým kořenům, aby vyráběl vynikající vína. Pier Luigiho čtyřletý hledání nejlepší toskánské vinice ho přivedlo do Chianti Classico, do prestižní oblasti Castelnuovo Berardenga, a na pozemky v Montebello a San Giovanni. Když Pier Luigi poprvé vstoupil na amfiteátrovou vinici v Montebello, věděl, že našel dokonalou rovnováhu mezi klimatem, půdou a expozicí. |
Pier Luigi přitáhl enologa Michela Rollanda, známého pro vysoce kvalitní, smyslná, plná vína, aby konzultoval vinařství Tolaini. Rolland byl uchvácen osobním závazkem Pier Luigiho k dokonalosti a především potenciálem vinic a vinařství. Na začátku byl konzultantem agronomem pro statek respektovaný toskánský Andrea Paoletti. Spolu Pier Luigi a Michel vytvořili tým výjimečných enologů/agronomů. Každý člen mladého enologického týmu Tolaini absolvoval enologickou nebo agronomickou školu a pracoval v různých vinařských oblastech, což jim umožnilo spojit mezinárodní zkušenosti s vizí a terroirem Tolaini. Dnes je Francesco Rosi hlavním enologem v Tolaini a zodpovídá za směr všech našich vín. Po několika zkušenostech s prací pro některá z nejprestižnějších vinařství v Toskánsku byl Francesco v březnu 2011 najat jako hlavní enolog a manažer vinařství. |
|
Vína Tolaini zrají jemně v „barriccaia“, sklepení na sudy s třemi podzemními tunely vycházejícími ze středového bodu. Toto sklepení je jedním z charakteristických rysů statku, jak svou strukturou, tak i citlivostí věnovanou jeho instalaci při renovaci původní historické budovy. „Barriccaia“ může pojmout až 1200 barikových sudů (225 litrů), mnoho tonneaux a několik velkých sudů o objemu 20-25 HL, ty poslední se používají pouze pro zrání Sangiovese. Naše sklepní prostory mají optimální a kontrolované podmínky teploty a vlhkosti. Každý ročník se nakupují nové barikové sudy z Allier a Troncais dubu od několika francouzských bednářů. Většina sudů má střední až středně vysoké opékání, ale malá část je tmavě opékaná - směs, která nejlépe vyhovuje charakteru vín Tolaini. Ačkoliv některé hrozny mohou být určeny pro nejlepší víno statku Picconero již od sklizně, konečná rozhodnutí o míchání se přijímají až po 16-18 měsících zrání v sudech. |
Tým Tolaini úzce spolupracuje s fakultou agronomie na Univerzitě ve Florencii při řízení správného množství vody dodávané keřům révy. Speciální nový stroj registruje množství vody v listech, což umožňuje pečlivé sledování fyziologického stavu rostlin. To umožňuje agronomům Tolaini udržovat rostliny ve stavu lehkého hydrického stresu. Tento „stresovaný“ stav umožňuje rostlině soustředit své energie na zrání plodů a ne na růst vegetace. Tato nová technologie nám umožňuje udržovat klíčový bod stresu v rostlinách, takže nikdy nedosáhnou krizového hydrického stavu ani netrpí přeléváním a tudíž rostou na optimálních úrovních po celou dobu a produkují výjimečné plody. |
|
Vinařství Tolaini je příkladem, jak lze úspěšně spojit starobylé tradice s moderními technikami, a tak vyrábět vína, která jsou nejen kvalitní, ale také odrážejí respekt k přírodě a historii regionu Chianti Classico. |
Zde najdete všechna vín od Tolaini a Donna Laura |
|
Zde pak informace o odrůdě Sangiovese |