 |
Růžová vína jsou spojována s lehkostí, ovocností, přírodností a svěžestí. Tento typ vín nás osvěží, dodá nám energii a výborně se hodí například k lehčím jídlům, jako jsou saláty, těstoviny nebo plody moře. Chybu neuděláte ani v případě, že ho budete podávat s pečeným či grilovaným masem a kořeněnými pokrmy. |
|
Jak se růžová vína vyrábějí? Ač bychom podle názvu mohli čekat jiný typ hroznů, růžové víno se vyrábí převážně z modrých odrůd. Právě díky nim ale ve výsledku vzniká typická růžová barva. Postup je na počátku totožný jako u červených vín, jen doba macerace neboli barvení vína netrvá dny a týdny, ale spíše hodiny či desítky hodin. Čím intenzivněji a déle se barvivo ze špiček hroznů uvolňuje do moštu (následně vína), tím je barva výraznější – sytější. |
|
Růžová vína za poslední roky nabírají na popularitě. Proto pokud jste toto víno ještě neochutnali, rozhodně ho vyzkoušejte. Co třeba jihomoravská růžová Frankovka, tradiční růžové Cotes de Provence nebo Petula - oficiální růžové víno turnaje Roland Garros? |