Kompletní sortiment šumivý vín najdete zde: CHAMPAGNE, PROSECCO a SEKTY (Cremanty) | ||
Nejlepší francouzský cremant | Co je to Cremant | |
Francouzský sekt vyrobený tradiční metodou (tedy stejnou jako v Champagne), ale z jiného regionu než je Champagne. Vína trají minimálně 9 měsíců v lahvích. V současnosti můžete ve Francii najít Cremanty z Alsaska, Burgundska, Bordeaux, Limoux (Languedoc), Loiry, Die (Rhona) a Jury. Vína se však liší použitými odrůdami a tak i svým charakterem. |
||
Sada 6 lahví špičkového Prosecca | Co je to Prosecco | |
Prosecco je šumivé víno ze severu Itálie, z oblasti Veneto. Nejkvalitnější vína pocházejí z oblasti Cogliano- Valdobbiadene a jsou označovány DOCG. Běžnější, ale stále přijemné jsou vína kategorie Prosecco DOC. Na pomyslném vrcholu leží Prosecco Superiore di CARTIZZE. To vinaři mohou vyrábět na parcelách o rozloze pouhých 107 hektarů. |
||
Cremant de Bordeaux |
Jaké odrůdy jsou v Proseccu | |
Základní odrůdou prosecca je Glera - dříve také označována jako Prosecco.. Její množství při výrobě vína však nesmí být nižší než 85 % celkového objemu. Pro zbylou část mohou být také použity odrůdy Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera Lunga, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio a Pinot Nero. |
||
Nejlepší Prosecco - Cartizze | Druhy Champagne | |
Neročníkové (klasický, běžný styl), Ročníkové (jen ve vybraných - kvalitních ročnících), Růžové (buď vzniklé maceraci modrých hroznů nebo výjimečně smísením červeného a bílého vína z Champagne), Blanc de Blancs (víno pouze z Chardonnay), Blanc de Noirs (víno z Pinot Noir a Pinot Meunier) | ||
Code rouge - šumivé víno jihu Francie | Řazení Champagne podle suchosti | |
extra-brut (extra suché - obsah cukru 3 až 6 g/l) |
||
brut (velmi suché – obsah cukru 6 až 15 g/l) |
||
extra-dry (obsah cukru 12 až 20 g/l) |
||
sec (suché - obsah cukru 17 až 35 g/l) |
||
demi sec (polosuché - obsah cukru 33 až 50 g/l) |
||
doux (sladké - obsah cukru více než 50 g/l) |
||
Clairette - sladký sekt | Prosecco podle sladkosti |
|
Brut – obsah cukru nižší než 12 g/l. |
||
Extra Dry – obsah cukru mezi 12 a 17 g/l. |
||
Dry – obsah cukru mezi 17 a 32 g/l. |
||
Demi sec – obsah cukru mezi 32 a 50 g/l. | ||