Tichá vína

Tichá vína
Setkali jste se někdy s označením „tiché víno“? Výraz tichá vína označuje širokou škálu standardních tuzemských i zahraničních vín. Dříve jsme mohli tuto kategorii znát jako vína stolní. Tichá vína jsou tedy všechna ta, která nespadají do kategorie šumivých vín či likérových vín. Tichá vína se v tuzemsku rozlišují podle:
* odrůdy (nejpopulárnější Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon, Pálava, Ryzlink rýnský, Cabernet, Merlot)
* barvy (bílé, růžové a červené. Používají se i označení oranžové víno, zelené a černé) 
* přívlastku (jakostní, kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb)
* sladkosti (suché, polosuché, polosladké, sladké)
Výhoda tichých vín: Vína tichá, kromě toho že se jedná o 95% produkce všech vín, mají jednu zásadní výhodu. A to velmi pragmatickou, finanční. Tichá vína lze totiž použít jako daňový náklad k firemní prezentaci. Stejně jako firemní propisku, hlavičkový papír, firemní kalendář či hrnek s logem, podobným způsobem firmy mohou nakoupit a daňově odepsat i nákup tichých vín. Ale pozor - nikoliv sektů, likérových vín či tvrdého alkoholu.