Amarone - perla červených vín severní Itálie

Amarone
Co to je Amarone dela Valpolicella    
Amarone della Valpolicella (zkráceně Amarone) je vlajkovou lodí vín z Veneta. Stejně jako Piemont má svá Barola a Barbaresca, Toskánsko Brunella a Vino nobile, severovýchodní část Itálie má své Amarone. Toto červené víno je vytvářeno z částečně usušených hroznů odrůd Corvina (45%-95%), Rondinella (5%-30%) a až 25% dalších povolených červených odrůd. Amarone della Valpolicella se zařadilo mezi elitní italská vína se statusem DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) v roce 2009 po té, co od roku 1990 neslo označení DOC (Denominazione di Origine Controllata). V doslovném překladu Amarono znamená „velké hořké“ – tímto označením se odlišovalo od vína Reciota, které má velmi sladkou chutť. Amarone tedy není nijak hořké:)
Proces výroby    
Hrozny jsou tradičně sklízeny v první polovině října. Následně jsou uskladněny na slámě v přepravkách, kde postupně vysychají. Tomuto procesu se říká v italštině appasimento. Výsledkem je zvýšené množství zbytkového cukru a plnost chuti. Tento proces do určité míry připomíná naše slámová vína či francouzská Vin de Paille. Následně po vylisování se hrozny mohou použít ještě jednou, společně s čerstvými hrozny na výrobu vína Valpolicella Ripasso (někdy také pro zjednodušení nazývaných Baby Amarone).
Během schnutí hroznů je potřeba zabránit napadení plísní. Proto si nyní používají speciální sušící prostory ve vinařstvích. U vín Amarone je extrémně důležitá kvalita šlupiček hroznů. Ty vínu dodávají třísloviny, barvu a plnost. Sušící proces, během kterého se přetvářejí také kyseliny a třísloviny v hroznech, trvá většinou 3-4 měsíce. Během toho ztratí hrozny 30-45% své hmotnosti. Následně jsou hrozny vylisovány a dochází k dlouhé pozvolné fermentaci (kvašení). Ta může trvat i více jak jeden měsíc. Následně je Amarone uloženo v dubových sudech k dlouhodobému zrání.
Další varianty Amarone    
Pokud se fermentace (kvašení) zastaví dříve, neprokvasí všechen cukr na alkohol a zůstane v něm zvýšené množství. Tomuto druhu vína se říká Recioto a je to původní tradiční styl vína. Amarone, které dokvasí prakticky, až do sucha se začlo vyrábět až později. Ripasso je víno, u kterého se již několik měsíců zrající standardní Valpolicella dostane do kontaktu s vylisovanými hrozny sušenými na Amarone. Výsledkem je výraznější, plnější a tmavší víno.
Charakteristika vína    
Výsledné víno je velmi zralé, plné a s velmi nízkou kyselinou. Míra alkoholu je tradičně nad 15%. Zároveň je víno často uvolňováno na trh až pět let po sklizni. Do té doby zraje v dubových sudech a následně lahvích. Technologicky a pracovně náročný proces výroby, stejně jako ze svého principu nízká produkce (hrozny se vysušují, je z nich tedy méně vína) způsobují exkluzivní status tohoto vína a jeho nadprůměrnou cenovou hladinu v rámci regionu Veneto. V ruku v ruce s tím však často jde i špičkové hodnocení těchto vín.
Zde najdete všechna vína Amarone
a zde všechna vína Ripasso