Amarone - perla červených vín severní Itálie
 |
Co to je Amarone dela Valpolicella |
|
|
Amarone della Valpolicella (zkráceně Amarone) je vlajkovou lodí vín z Veneta. Stejně jako Piemont má svá Barola a Barbaresca, Toskánsko Brunella a Vino nobile, severovýchodní část Itálie má své Amarone. Toto červené víno je vytvářeno z částečně usušených hroznů odrůd Corvina (45%-95%), Rondinella (5%-30%) a až 25% dalších povolených červených odrůd. Amarone della Valpolicella se zařadilo mezi elitní italská vína se statusem DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) v roce 2009 po té, co od roku 1990 neslo označení DOC (Denominazione di Origine Controllata). V doslovném překladu Amarono znamená „velké hořké“ – tímto označením se odlišovalo od vína Reciota, které má velmi sladkou chutť. Amarone tedy není nijak hořké:) |
Proces výroby |
|
|
Hrozny jsou tradičně sklízeny v první polovině října. Následně jsou uskladněny na slámě v přepravkách, kde postupně vysychají. Tomuto procesu se říká v italštině appasimento. Výsledkem je zvýšené množství zbytkového cukru a plnost chuti. Tento proces do určité míry připomíná naše slámová vína či francouzská Vin de Paille. Následně po vylisování se hrozny mohou použít ještě jednou, společně s čerstvými hrozny na výrobu vína Valpolicella Ripasso (někdy také pro zjednodušení nazývaných Baby Amarone). |
Během schnutí hroznů je potřeba zabránit napadení plísní. Proto si nyní používají speciální sušící prostory ve vinařstvích. U vín Amarone je extrémně důležitá kvalita šlupiček hroznů. Ty vínu dodávají třísloviny, barvu a plnost. Sušící proces, během kterého se přetvářejí také kyseliny a třísloviny v hroznech, trvá většinou 3-4 měsíce. Během toho ztratí hrozny 30-45% své hmotnosti. Následně jsou hrozny vylisovány a dochází k dlouhé pozvolné fermentaci (kvašení). Ta může trvat i více jak jeden měsíc. Následně je Amarone uloženo v dubových sudech k dlouhodobému zrání. |
Další varianty Amarone |
|
|
Pokud se fermentace (kvašení) zastaví dříve, neprokvasí všechen cukr na alkohol a zůstane v něm zvýšené množství. Tomuto druhu vína se říká Recioto a je to původní tradiční styl vína. Amarone, které dokvasí prakticky, až do sucha se začlo vyrábět až později. Ripasso je víno, u kterého se již několik měsíců zrající standardní Valpolicella dostane do kontaktu s vylisovanými hrozny sušenými na Amarone. Výsledkem je výraznější, plnější a tmavší víno. |
Charakteristika vína |
|
|
Výsledné víno je velmi zralé, plné a s velmi nízkou kyselinou. Míra alkoholu je tradičně nad 15%. Zároveň je víno často uvolňováno na trh až pět let po sklizni. Do té doby zraje v dubových sudech a následně lahvích. Technologicky a pracovně náročný proces výroby, stejně jako ze svého principu nízká produkce (hrozny se vysušují, je z nich tedy méně vína) způsobují exkluzivní status tohoto vína a jeho nadprůměrnou cenovou hladinu v rámci regionu Veneto. V ruku v ruce s tím však často jde i špičkové hodnocení těchto vín. |
Zde najdete všechna vína Amarone a zde všechna vína Ripasso |
|