Jak se vyrábějí růžová vína

Jak se vyrábějí růžová vína
Růžové víno nevzniká smísením vína bílého a červeného. I když tato představa stále velmi často přetrvává. Víno růžové se vyrábí z modrých hroznů, tedy ze stejných jako vína červená. Vyrábí se podobným způsobem jak vína červená. Rozdíl je hlavně v době po jakou dobu probíhá tzv. macerace. Macerace je technologický postup kdy uvolněný mošt (štáva) z hroznů je v kontaktu s šlupičkami hroznů. V těch je totiž obsaženo barvivo. Samotný mošt z modrých hroznů je na počátku světlý (bezbarvý). Čím déle je mošt namáčen, tím jeho barva tmavší a tmavší. Lze to zjednodušeně přirovnat k sáčku čaje, který je máčen v horké vodě. Z čiré tekutiny se postupným namáčením stává čaj. U vín červených mluvíme o maceraci v řádu dnů a týdnů. U vín růžových o hodinách. Víno s krátkou macerací, prakticky bílé se u nás nazývá klaret. Paradoxně v Bordeaux se vyrábí druh tmavého rosé s delší macerací nazvaný Bordeaux clairet.
 
Rosé
Zpátky na hlavní stránku Růžová vína Kompletní sortiment růžových vín