Nebojte se francouzských vín
Francouzská vína mají pověst noblesy, prestiže… a taky trochu zmatku. Ale nebojte se – není to žádná věda. Stačí pár základních pravidel a rázem se z etikety stává přítel, ne šifra. Připravili jsme pro vás tři sady vín – od těch úplně jednoduchých až po ta, která ohromí i zkušeného milovníka. Ať už hledáte víno na večer, objev nebo nový zážitek, Francie má co nabídnout. Stačí se jen nebát a ochutnat. Začněte s námi – a zjistíte, že být znalcem francouzských vín je snazší (a chutnější), než jste si mysleli. | ||||
|
5 zásadních věcí o francouzských vínech |
|||
1. Název vína = místo, ne odrůda Zapomeňte na „Chardonnay“ – Francouzi píšou na etiketu oblast (např. Chablis), ne odrůdu. Ale každá oblast má typické odrůdy – Chablis je vždy Chardonnay. |
||||
2. Apelace (AOC/P) = kontrolovaná kvalita AOC znamená „Appellation d’Origine Contrôlée“ – pravidla, která určují, co smí být ve víně, odkud a jak. Čím přesnější název, tím užší výběr – a často vyšší kvalita. |
||||
3. Francie miluje cuvée Málokdy najdete jednoodrůdová vína. Bordeaux = cuvée (většinou Merlot a Cabernet), Rhône = cuvée (třeba Grenache a Syrah), ale výsledek je vždy harmonický. |
||||
4. Styl je důležitější než síla Francouzská vína nebývají „nabušená“ alkoholem, ale spíš elegantní, jemná, delikátní. Ideální ke stolu, ne do posilovny. |
||||
5. Region = charakter |
||||
Sada pro začátečníky | Sada pro mírně pokročilé | Sada pro pokročilé | ||
![]() |
![]() |
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
||