Vinařství Na Soutoku
Vinařství Karla Průši – Na Soutoku je pro nás objevem loňského roku. Mezi tradiční a dnes již zavedená jihomoravská vinařství se „vklínila“ nová štika v podání tohoto producenta. A to natolik úspěšně, že jsme jejich vína zařadili loni do naší nabídky. Že to byl krok správným směrem, dokázal aktuální ročník 2014, který rozhodně nebyl snadný. Jak se říká ve Francii – „byl to ročník vinaře.“ Pro letošek jsme si vybrali 7 vín z jejich portfolia, která podle nás nejlépe reprezentují jejich práci a zároveň dosahují jedné z nejvyšších kvalit v regionu. |
||
Kdo tvoří vinařství na Soutoku: |
||
Jedná se o rodinné vinařství, které vzniklo v roce 2011. Zakladatel vinařství, Ing. Karel Průša CSc. je absolvent oboru Kvasná chemie na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze a Akademie věd České republiky. Profesně se zabývá vínem z výrobního i výzkumného hlediska již od roku 1972. Samotnou výrobou vína se zabývá mladší syn, Ing. Karel Průša ml., absolvent oboru Biochemie a biotechnologie a oboru Technologie potravin na pražské VŠCHT. Proč Na Soutoku: Vinařství Na Soutoku se nachází v malebné jihomoravské krajině na samotném okraji města Břeclav. V nedaleké vzdálenosti se nachází SOUTOK řek Moravy a Dyje, magické místo, které představuje geograficky nejjižnější bod Moravy a zároveň místo, kde se setkávají hranice mezi ČR, Slovenskem a Rakouskem. Ve vzdušné vzdálenosti 10 km od vinařství se zase nachází bod, kde se setkávají tři ze čtyř moravských vinařských podoblastí: Mikulovská, Slovácká a Velkopavlovická. Dá se tedy říct, že vinařství leží přímo „v srdci“ Moravské vinařské oblasti. |
||
Idea vinařství: | ||
Poloha vinařství, která zajišťuje dobrý přístup do všech moravských vinařských podoblastí, inspirovala rodinu Průšů natolik, že vytvořili unikátní projekt – vytvořit kolekci vín nejvýznamnějších moravských odrůd, které byly vypěstovány ve vinicích, jež jsou pro jejich pěstování typické, někdy až vyhlášené, a mají pro danou odrůdu ideální podmínky. Například hrozny Ryzlinku Vlašského zpracovávají z vinic Mikulovského regionu, který poskytuje obecně nejlépe hodnocené „Vlašáky“. Podobně například Sauvignon ze Znojemska, André a Chardonnay z Velkopavlovické podoblasti atd.. |
||
Hrozny pro výrobu vín ze 100% pocházejí z vinic partnerských a spřátelených vinohradníků. Vlastní vinice vinařství nevlastní. Důvod je prostý – chtějí se naplno věnovat práci ve sklepě. Dodavatele hroznů byly vybraní na základě dlouhodobých zkušeností, referencí a s absolutní důvěrou. Nákup hroznů od více dodavatelů také poskytuje možnost si surovinu kontrolovat už ve vinici a vybírat. Do vinařství jsou pak přijaty jen ty nejzdravější a nejlépe vyzrálé hrozny. |
||
Popis vín respektive naše tipy: |
||
Začnu hned s vínem, které je více než speciální. Je z řady BLONDE. Název evokuje nejen zde umístěnou reklamní fotografii (naši) a možná i barvu vlasů klientek, na které je toto víno směřováno, ale hlavně v přeneseném slova smyslu způsob výroby tohoto vína. Je to totiž klaret z Rulandské modrého. Díkyunikátně vyváženým kyselinám a cukrům (6,7g/l v obou případech) dosáhlo vinařství nejen nádechu burgundského stylu v moravském víně, ale také značné „pitelnosti“ tohoto vína. |
||
Hitem, bestseller či vlajkovou lodí vinařství je Sauvignon. Bylo tomu tak loni a i letos si 2014-ka zachovala výrazně nadstandardní kvalitu. Máte-li rádi sauvignony z Nového Zélandu, je to víno pro vás. Pokud jste na francouzské Sancerry, tak i vám toto víno udělá radost. Kdyby všechna vína tohoto ročníku na Moravě dosahovala takovéto kvality, tak jsme vinařská velmoc. |
||
Veltlínské zelené – odrůda, která zažívá obrovskou renesanci. Od opomíjené a posmívané odrůdy až po dnes chválený lokální skvost. Můžeme za to do značné míry poděkovat i našim rakouským sousedům. Tento veltlín je ukázkou šťavnatosti a pikantnosti zároveň. |
||
Ryzlink vlašský – to co jsem napsal o veltlínu, platí do značné míry o „vlašáku.“ Vždy ten druhý za „rýňákem“ se vymanil ze svých vinařských „okovů“ a zvláště na Mikulovsku narazíme na jedny z nejlepších jihomoravských vín. A to je přesně i případ tohoto vína – koncentrovaný, plný vůní šťavnatého ovoce. Zároveň elegantní, svěží a pikantní. Ryzlink rýnský – král bílých odrůd, neustále porovnávaný se svými německými variantami. Tento pochází z Bzenecka. Má silný odrůdový charakter, kde vůně kombinuje tóny květů a ovoce. Chuť svěží a zároveň šťavnatá s tradiční pikantností. Ta je trochu zakulacena menším množstvím zbytkového cukru. |
||
Rulandské šedé – poslední z bílých vín, které jsme vybrali do našeho sortimentu. Plné, tradičně nazrálé rulandské šedé s tóny lískových oříšků a máslových hrušek společně s citrusy. Polosuchost tomuto vínu dodává na plnosti. |
||
Merlot – nebudu tvrdit, že je to tradiční moravská odrůda pro červen vína. Ale paradoxně na červených vínech ze Soutoku jsou poznat dvě velké výhody tohoto vinařství. Obrovské investice do technologií a odbornost majitelů / vinařů. Díky tomu nejen tento Merlot, ale například i Zweigetrebe reprezentují velmi elegantní formu moravského červeného vína. Vína, které je elegantní, plné v chuti, ale nesnaží se za každou cenu „ukázat třísloviny.“ Víno, které neohodnotíte jen „no na to, že je z Moravy, je to dobré červené“, ale skutečným konstatováním „je to dobré červené.“ Můžu jen vřele doporučit. |
||
Martin Kozák - jednatel KUPMETO CZ |
||