Portská a portugalská vína - jaký je rozdíl

Portugalská vína portské
Portská vína nejsou jediným kvalitním vínem, které region Douro může nabídnout. Vinařství Romaneira je toho skvělým důkazem. I když její portské patří mezi ta nejlepší, hlavní vývoj a dynamika je nyní u vín tichých, jak červených, tak bílých. Quinta da Romaneira má velmi dlouho historii. Oficiálně od roku 1757. První záznamy však zde zmiňují vinohrady již v 17. a 18. století, kdy patřily rodině Sousa Guimaraes. Iniciály tohoto rodu také najdeme na bráně vinařství Quinta Romaneira. Vinařství patří k jedněm z nejdůležitějších producentů v Douro a tak není překvapením, že se objevilo na slavné mapě regionu Barona Forrestera a je zmiňována významnými vinařskými autoritami již od 19. století. Portská vína z Quinta Romaneira byla vůbec prvními porty, která se dražila v aukční síni Christies, a to v roce 1872. Hlavní odrůdou pro Romaneira je odrůda Touriga Nacional. Reprezentuje cca 40% a je klíčovým elementem těch nejlepších vín, jak portských, tak tradičních červených z Quinta Romaneira v Douro. Historie oblasti Douro i vinařství Quinta Romaneira je logicky spjata s portskými, fortifikovanými víny. Ale skutečná revoluce a budoucnost špičkových vín tak leží zde v tichých, ne-fortifikovaných vínech.
 
Portská vína - fortifikáty. Převážně sladká vína s vyšším obsahem alkoholu (+-20%), jehož přidání zastavilo kvašení vín a zachovalo v nich větší zbytkový cukr (80-100g/L). Jsou mohutná a mají značný potenciál ke velmi dlouhému zrání. Tichá vína z Portugalska jsou vyráběny tradičním způsobem, prakticky identickým jako ve zbytku Evropy. Nepřidává se do nich alkohol a nejsou sladká. Určitá jejich zvláštnos pochází z použití lokálních odrůd. Ty jsou však identické jak pro vína portská tak tichá portugalská:
Bílé portské Touriga National
Bílé portské se vyrábí z bílých hroznů a lze jej vyprodukovat v široké škále stylů. Obyčejné bílé portské tvoří vynikající základ pro koktejly, zatímco kvalitnější exempláře chutnají nejlépe samotná, řádně vychlazená. Existuje celá řada druhů bílého portského, od suchého až po velmi sladké. Pokud bílá portská vína zrají po dlouhou dobu v dřevěných sudech, ztmavnou, případně dosáhnou bodu, kdy je obtížné (podle samotného vzhledu) určit, zda bylo původní víno červené nebo bílé. Mohutná odrůda, která je stavebním kamenem mnohých velkých portugalských (i portských) vín. Bývá přirovnávána ke Cabernet sauvignonu. I její vztah k další místní odrůdě - Touriga France - je přirovnáván k poměru mezi Cabernet sauvignonem, který vínům dodává strukturu a třísla a Cabernet Francem, který pro změnu přinášií eleganci a ovocnost.
Portugalská vína Quinta da Romaneira
Portské Ruby Touriga Franca
Nejrozšířenější produkovaný druh portského. Po fermentaci je uloženo v nádržích vyrobených z betonu nebo nerezové oceli, aby se zabránilo oxidačnímu zrání a zachovala se jeho sytě červená barva. Toto víno se obvykle míchá tak, aby odpovídalo stylu značky, v jejímž rámci má být prodáváno. Jedna z hlavních odrůd Portugalska. Je ovocnější a lehčí než Touriga Nacional a dodává vínům noblesnost. O původu odrůdy není moc známo, ale zřejmě vznikla křížením Tourigy Nacional a další lokální odrůdy. 
Portské Tawny Tinta Roriz
Portská vína tawny jsou vína vyráběná z modrých hroznů, která zrají v dřevěných sudech a jsou vystavována postupné oxidaci a odpařování. V důsledku toho postupně dozrávají do zlatavě hnědé barvy. Vystavení kyslíku dodává vínu „ořechovou“ příchuť, která je namíchána tak, aby odpovídala klasické chuti portského vína. Portská vína tawny jsou sladká nebo polosuchá a jsou obvykle konzumována jako dezertní vína. Původem španělská raná odrůda. Vyrábějí se z ní bohatá, živá červená vína, která jsou zároveň elegantní a robustní a mají výraznou kořeněnou příchuť bobulového ovoce. Španělská varianta má podstatně známější název - Tempranillo.
Portské LBV Tinta Barroca
Late bottled vintage – později lahvované ročníky. Speciální druh staršího portského vína, které zraje aspoň 5 let na vinařství (v sudech), následně se lahvuje a uvolňuje na trh. Svou zralostí se tedy výrazně liší od běžných vín kategorie ruby / tawny, ale také od špičkových ročníkových portských vín. Tradiční portugalská odrůda, na kterou můžeme narazit v omezeném množství také v Jižní Africe. Používá se nejčastěji ke kombinování odrůd v portských vínech. Je odolná a často vydrží i vinice na severní stranu.
Archivní a ročníkové portské víno Zde najdete všechna tichá portugalská vína
Nejprestižnější portská vína jsou ročníková. Buďto ve formě 10,20 či 40 let starých vín, přičemž vinařství garantuje, že láhev obsahuje vína minimálně uváděného stáří. Anebo ročníková vína konkrétního roku, kdy se jedná o nejšpičkovější produkt vinařství určený k dlouhodobému zrání. Ale může být uváděn na trh jako relativně mladé víno (například mladší než vína LBV).  Portugalská vína Quinta da Romaneira