Párování sýrů a vína: Když se chutě potkají v harmonii
|
Párování vína a sýrů je víc než jen lahodná tradice – je to malý rituál radosti, ve kterém se snoubí textura, aroma i chuť. A i když se může zdát, že jde o záležitost someliérů nebo gurmánů, pravda je mnohem jednodušší: i s běžně dostupnými sýry, které najdete v českých obchodech, lze vytvořit harmonické kombinace s kvalitními víny. Stačí znát pár základních pravidel. |
|
Čerstvé a měkké sýry – Sauvignon Blanc, Ryzlink, Moravské bílé
|
Sýry jako kozí sýr, mozzarella nebo žervé mají svěží, lehce kyselkavý charakter. Nejlépe je doprovodí bílé aromatické víno – třeba Sauvignon Blanc, Ryzlink rýnský, nebo i moravská klasika typu Veltlínské zelené. Vyvážená kyselinka ve víně skvěle doplní mléčnou jemnost těchto sýrů. Tip: Sauvignon blanc - Tiraki Nový Zéland |
|
Polotvrdé a poloměkké sýry – Chardonnay, Rulandské šedé, Rosé
|
Sýry jako Eidam, Gouda, Havarti nebo i Blaťácké zlato mají jemně máslovou texturu a střední intenzitu. Zde přichází na řadu vína s tělem, ale nikoli příliš tříslovinová – například Chardonnay (i lehce barikované), Rulandské šedé nebo dobře vychlazené Rosé. Tip: Chardonnay Moulin de Gassac nebo Petula - Luberon rosé Francie |
|
Sýry s bílou plísní – Pinot Blanc, Crémant, Champagne
|
Brie, Camembert, Hermelín – to jsou zástupci sýrů s ušlechtilou bílou plísní. Potřebují víno, které je neunaví, ale zároveň podpoří jejich krémovost. Skvělou volbou je jemné šumivé víno, například Crémant, nebo i Pinot Blanc (Rulandské bílé). U hermelínu se nebojte sáhnout ani po suchém sektu. Tip: Life de Carbonneau - Cremant de Bordeaux |
|
Sýry s modrou plísní – Sladká vína, Portské, Tokaj
|
Sýry jako Niva, Gorgonzola či Bleu d’Auvergne mají silné aroma a výrazně slanou chuť. Proto potřebují kontrast – sladké víno jako je Tokajské výběrové víno, Sauternes, nebo dokonce portské. Sladkost ve víně zjemní slanost sýra a vytvoří dokonalý chuťový kontrapunkt. Tip: White Fine Port - Quinta de Romaneira |
|
Tvrdé a vyzrálé sýry – Cuvée z červených odrůd, Merlot, Sangiovese
|
Sýry jako Parmezán, Grana Padano, Pecorino, ale i starší Eidam nebo čedar si žádají strukturovaná červená vína. Dobře se zde uplatní Merlot, Sangiovese, nebo i červené cuvée ze Středomoří. Třísloviny v červeném víně si skvěle rozumí s bohatou chutí sýra a jemným tukem. Tip: Merlot Estate Reserva - Vina Errazuriz |
Závěrem
|
Nemusíte být odborník, abyste si vychutnali kombinace vína a sýra jako profesionál. Důležité je nebát se objevovat – ochutnávat, porovnávat, párovat podle nálady a chutě. Ať už si otevřete sklenku moravského bílého s plátkem sýra Blaťácké zlato, nebo si dopřejete gorgonzolu od lokálního producenta s tokajským výběrem, garantujeme jediné: ta správná kombinace vždy udělá víno i sýr ještě lepšími. A zde najdete párovní vína s jídlem. |
 |