Mas de Daumas Gassac je víno, které nepatří k žádné prestižní apelaci, bývá oceňováno nejvěhlasnějšími vinařskými experty světa: „jediné Grand cru jižní Francie” - Hugh Johnson, „Lafite z Languedocu” - Gault&Millau, „jedno z 10 nejlepších vín světa” - Michael Broadbent, „jednoduše výjimečné” - R. Parker.

Během 30 let dosáhl Mas de Daumas Gassac statusu „kultovního vína”, kterým se mohou honosit jen výjimečná vína.
Unikátní historie vinařství: První réva byla v údolí Gassac vysazena již kolem roku 780, kdy Benoit d’Aniane, jeden z pobočníku Karla Velikého, založil vinice v tomto speciálním údolí.
Specifické a zatím stále neprozkoumané podloží: Půda vinic Dauma Gassac byla znovu objevena roku 1971 profesorem geologie z Bordeaux Henri Enjalbertem. Ten jí také označil za ideální pro výrobu opravdu špičkových vín. Vinice těží z unikátní a stále ještě plně neprozkoumané půdy červeného odstínu a prašného charakteru a ledovcového původu, která se velmi blíží podmínkám v Burgundsku. Dalším důležitým faktorem je chladné mikroklima způsobené blízkou řekou Gassac, stejně jako horami a mořem v relativně malé vzdálenosti od vinic.Tato kombinace je v celé jižní Francii značně výjimečná.
Neobvyklé a raritní odrůdy: 40 různých odrůd se pěstuje v tomto údolí. Jedná se do značné míry o muzeum starobylých odrůd révy ze zemí a oblastí jako jsou Portugalsko, Madeira, Švýcarsko, Izrael, Arménie. Gassac je tak svou vlastní apelací díky této své různorodosti.
Organické vinařství: Vinice jsou rozděleny do 52 parcel, které jsou chráněny od okolního světa více jak 3 tis. hektarů lesa. Pěstování révy je v souladu s historickým udržováním rovnováhy s přírodou.
Výroba vína á la Médoc: Profesor Emile Peynaud, slavný enolog z Bordeaux, který konzultoval většinou Premier grand cru classé v Bordeaux, se stal konzultujícím vinařem také na Mas de Daumas Gassac. Pracoval pro mnohá „velká vína”, ale nikdy nebyl u zrodu „grand cru” tak jako na Daumas Gassac. Styl tohoto vína je nezamě- nitelný, rodí se z půdy jižní Francie, podobné tolik Cote d´Or. Ve svém stylu připomíná Bordeaux, Burgundsko i Rhonu, ale přesto je tolik svůj a originální.
Potenciál k zrání: Díky speciálním polyfenolům ve víně, může Mas de Daumas Gassac projevovat svou mladost po 10, 20 letech, někdy se na vrchol dostává až po 25 letech.

Kompletní sortiment vín Mas de Daumas Gassac najdete zde: