Ribera del Duero

Ribera del Duero
Rok založení: 1982
Klasifikace: DOP
Země: Španělsko
plocha osázených vinic: 22 395 ha
Produkce vína: 915 978 hektolitrů
Ribera del Duero je španělský vinařský region s klasifikací Denominación de Origen Protegida (DOP) Nachází se na rozsáhlé vyvýšené severní náhorní plošině Pyrenejského poloostrova. Zabírá jižní pláně provincie Burgos, zasahuje na západ do Valladolidu a zahrnuje části provincií Segovia a Soria na jih a východ. Jak název napovídá, region sleduje tok řeky Duero v délce přibližně 115 km proti proudu od Valladolidu a je nejširší asi 35 km. Tento region se nachází kolem mladších úseků řeky, která později prochází nedalekými regiony Toro a Rueda a poté prochází slavnými portugalskými pěstitelskými oblastmi Douro a Porto, kde se vlévá do Atlantského oceánu. Je jedním z jedenácti regionů „kvalitního vína“ v rámci autonomního společenství Kastilie a León. Jeho středem je město Aranda de Duero i když nejslavnější vinice obklopují Peñafiel a Roa de Duero ležící na západ od něj.Národní silnice N122 sleduje údolí řeky a její úsek probíhající oblastí Ribere del Duero je zván Zlatá míle (La Milla de Oro) Leží na ní taková vinařství jako Vega Sicilia, Pingus, Abadia Retuerta, Alión a Mauro.
Údolí Duero, vytvořené během miocénního období, má plochý, skalnatý, mírně zvlněný terén, který se pohybuje od 911 m do 750 m nad mořem. Má mírné až nízké srážky (450 mm za rok) a je vystaveno poměrně extrémním klimatickým podmínkám; dlouhá suchá léta s teplotami do 40 ° C následují tvrdé zimy, během nichž se teploty často blíží teplotám pod bodem mrazu. V každé sezóně jsou také výrazné teplotní rozdíly. Klima je kontinentální a středomořské, s více než 2 400 hodin ročního slunečního světla. Vinice zabírají přibližně 120 km² regionu, většina z nich se nachází v provincii Burgos, přibližně 5 km² ve Valladolidu a 6 km² v Soria.
Výroba vína Ribera del Duero sahá více než 2 000 let, o čemž svědčí 66. metrová mozaika Bacchuse, boha vína, která byla nedávno objevena v Baños de Valdearados. Vinařství, jak ho známe, ale pravděpodobně ve dvanáctém století přinesli do oblasti Ribera del Duero benediktínští mniši. Ti sem přišli z kláštera v Cluny, který leží ve francouzském Burgundsku.
Denominación de origen (D.O.) Ribera del Duero byla založena 21. července 1982 organizací producentů a pěstitelů vína, a v současné době se těší velké popularitě především díky značnému zájmu o tuto oblast ze strany zkušených pěstitelů z jiných regionů. Existuje zde více než 300 vinařství. Prestižním časopisem Wine Enthusiast Magazine byla vyhlášena Vinařskou oblastí roku 2012.
Povolené červené hrozny DOP jsou: Tinto Fino, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec a Garnacha Tinta. Albillo je jedinou povolenou odrůdou pro bílá vína, která jsou většinou určena k místní spotřebě. Vína vyrobená v Ribera del Duero DO tak pocházejí téměř výlučně z červených hroznů. Drtivá většina produkce je věnována Tinto Fino (místní název pro Tempranillo), dominantní červené odrůdě v severní polovině španělského poloostrova. Tinto Fino je většinou doplněno o Cabernet Sauvignon, Malbec a Merlot, Jednou ze slavných výjimek je víno Tinto Pesquera, produkované Alejandrem Fernándezem v Pesquera de Duero, což je 100 % Tempranillo.
Požadavky na stárnutí pro Ribera del Duero jsou stejné jako v Rioji. Vína označená jako "Crianza" musí stárnout celkem dva roky, z toho jeden v dubových sudech. Víno „Reserva“ musí zrát v dubových sudech nejméně 12 měsíců, celkem pak alespoň tři roky. Vína označená „Gran Reserva“ musí před prodejem strávit 5 let stárnutím, z toho minimálně dva v dubových sudech.
Zde najdete vína z oblasti Ribera del Duero
a portugalským pokračováním této vinařské oblasti je údolí Douro