Chilská vína

Rychlý odkaz: zde najdete všechna chilská vína
Chilská vína se u nás stala jednoznačným synonymem pro všechna vína tzv. "Nového světa" - neevropská vína. Jestliže se evropská vinařství opírají o historické tradice, převážně rodinnou strukturu vinařství, různorodost terroiru a odrůd včetně jejich kombinování, pak chilská vína si získala popularitu na základě jednoodrůdových vín, koncentrovaných, plných, se zralým ovocným projevem. Navíc díky přírodním podmínkám je možno v Chile vyprodukovat kvalitní vína v podstatně větších množstevních objemech při zachování konstantní kvality, než jak je tomu v Evropě. Od 60. let, kdy se Chile začalo prosazovat na mezinárodních trzích s vínem, stala se tato vinařská země cílem značných zahraničních investic z tradičních vinařských velmocí - Francie, Itálie, Španělska a později i Kalifornie. Chile je země vysoko čnících And,suchých pouští ale i klimatu blízského tomu ze středomoři. I když povědomí o jednotlivých regionech Chile nejsou v tuzemské hluboké, každý produkuje výrazně odlišný styl vín. Například svěží bílá vína a elegantní, jemněnší červená pocházejí z údolí Casablanca a Aconcagua costa. Jsou to dva regiony těžící z vláhy a větrů od ocenánu. Oproti tomu mohutná červená vína často pocházejí z údolí Maipo, vnitřního Aconcagua, Rapel a Curico. Mapa chilských vinohradů
Carmenere - hvězda mezi odrůdami v Chile
Carmenere je původem francouzská odrůda, která získala na významu v Chile, kde byla dlouho zaměňována za Merlot. Původ pochází z oblasti Bordeaux a jihozápadu Francie. Do evropy se však po nákaze révokazu na konci 19. století již nevrátila z důvodu relativně složité vinohradnické údržby. Zbylé hektary vinic, které přečkaly révokaz dnes již prakticky neexistují (po více jak 130 letech). V Evropě můžeme tuto odrůdu ještě najít například v Itálii. Ale dominantní postavení má v Chile, kde jsou pro její pěstování příhodnější podmínky než tomu bylo v Evropě. Nové výsadby probíhají také v Číně. Celkově je více jak 11 tisíc hektarů osazeno touto odrůdou, z nichž 3/4 jsou v Chile. Důvod pro relativní neznámost této odrůdy, je její podobnost s Merlotem. Dodnes najdete v Chile vinice a vinařství, kde jsou tyto dvě odrůdy vysezany dohromady aniž by producent opravdu tušil, kolik které odrůdy má. Až v 90. letech byly provedeny genetické testy vinic (poprvé u Vina Errazuriz) a bylo určeno co je Carmenere a co je Merlot. Stala se navíc z této odrůdy pro chilská vinařství doslova vlajková loď, která otevírala dveře na exportní trhy. Naštěstí všeak v Chile (narozdíl od Argentiny) neučinili tu chybu, že by veškerou energii investovali jen do propagace jedné odrůdy (jako v případně Malbecu v Argentině) Barva tmavá, aroma lesních plodů, chuť plná, kořenitá, připomíná hořkou čokoládu i tabák, nádech třešní, vyniká ve směsích s jinými odrůdami, nejlépe s Merlot a Cabernet sauvignon. 
Další odrůdy v Chile
Merlot, Cabernet sauvignon, Syrah, Pinot Noir, SangioveseChardonnaySauvignonPinot Gris

Pyramida struktury chilských vín

Errazuriz

Členění chilských vín
Drtivá většina vín z Chile je jednoodrůdových. Navíc se zde používají (až na Carmenere) mezinárodně známé odrůdy. To značně usnadňuje orientaci pro tuzemské zákazníky. Na druhou stranu přívlastky v Chile nenajdeme. Kvalitativní rozdíly lze určit (kromě ceny) podle rozdělení do jednotlivých kategorií. Oproti evropským vinařstvím v Itálii či Španělsku, v Chile rozhodnutí o tom, do které kategorie víno patří, leží jen a pouze na vinařství a není ze zákona určeno ani spojováno se zráním na dubových sudech. 
Kategorie chilských vín u většiny vinařství jsou: Premiová (základní) řada - často nezraje na barrique / Reserva - vybrané partie vinic, částečné zrání na sudu, mohutnější vína / Grande reserva - špičkové vinice, vybrané odrůdy a nejlepší hrozny, značný potenciál ke zrání / Ikony - většinou jen 1 víno, vlajková loď reprezentující maximální potenciál vinařství, často vyrobeno jen ve výjimečných ročnících. Vinařství jako Errazuriz však třeba toto značení ignorují a používají vlastní členění (Estate, Max reserva, Speciality a Ikony)
Vina Errazuriz
Vinařství bylo aktuálně oceněno jako Nejlepší vinařství roku v Chile Robertem Parkerem. Vina Errazuriz bylo založeno Donem Maximiano Errazurizem v roce 1870 v údolí Aconcagua, 100km severně od hlavního města Santiaga. Již tenkrát si uvědomil důležitost temnějších studených, deštivých zim, suchých letních období a vlhké větry vanoucí z Tichého oceánu. To vše v ideální kombinaci pro pěstování révy. Vysazené klony byly poslány z nejlepších poloh Francie. Don Maximiano svou houževnatostí a vytrvalostí dokázal přeměnit neúrodnou půdu ve vinice světové třídy.
Dnes leží úkol udržení tradiční kvality vín na následovníku Don Maximiana – na Eduardo Chadwickovi. Eduardo je šestá generace, která se zabývá produkcí vína. Eduardo stojí za výraznou modernizaci vinařských technologií, ke které v tomto historickém vinařství došlo a to souběžně s udržením identity a tzv. rukopisu ve vínech Errazuriz. Plně oddán strategie produkovat vína špičkové kvality z vlastních hroznů, vybudoval pro Errazuriz reputaci jako víno, které je "Best of Chile".
Vinařství Errazuriz opakovaně porovnává svá špičková vína s těmi největšími víny z celého světa, především pak z Bordeaux a italského Toskánska. Série odborných (slepých) degustací započala v roce 2004 v Berlíně kde víno Don Maximian dokázal dle hodnocení odborné poroty vína jako je Chateau Margaux či Mouton Rothschild.
El Principal
Majitel vinařství Jean Paul Valette měl vždy slabost pro Chile. Jako majitel vinařství Chateau Pavie a Pavie-Decesse v Bordeaux se musel však zabývat hlavně svými vinařskými aktivitami ve Francii. V roce 1992 založili společnost Vina El Principal s cílem produkovat špičková chilská vína ve stylu Bordeaux.Když v roce 1998 obě francouzské usedlosti prodal, mohl se začít věnovat top produkci vín v Chile. Společně s Jorgem Fontainem založili vinařství s 54 hektary v Maipo Valley v blízkosti Almavivy a vinic Concha y Toro. Cílem bylo vyrábět ultran premiová chilská vína. Heslo "tam kde ostatní končí, my začínáme" jednoznačně platí na vína El Principal. Nejedná se o další chilksé mamutí vinařství, ale drobné butikové vinařství, prakticky evropského střihu. Bohužel ve chvíli, kdy byl ročník 1999 připraven, Jean-Paul Valette umírá. V jeho úsilí následně pokračoval jeho syn Paul, který již aktivně pracoval na vinicích při ročníku 1999. Použití vinařských technik z Bordeaux společně s využitím terroiru chile údolí Maipo dosahuje nejvyšší možné kvality v Chile. El Principal Chilská vína
Caliterra 
Caliterra je přední chilské vinařství, které vzniklo v roce 1996 jako společný podnik vinařství Errazuriz (Chile) a Roberta Mondaviho (USA). Dnes patří čistě pod křídla premiového producenta chilských vín - Errazuriz. Vinařství se nachází v údolí Colchagua. Zdejší podnebí můžeme přirovnat k středomořskému. Caliterra klade velký důraz na produkci vín co nejpřirozenějším způsobem za použití co nejmenšího množství chemických látek. Caliterra
Rychlý odkaz: zde najdete všechna chilská vína
Jaké skleničky použít na jaké odrůdy