Rychlý odkaz: zde najdete všechna chilská vína |
|
Chilská vína se u nás stala jednoznačným synonymem pro všechna vína tzv. "Nového světa" - neevropská vína. Jestliže se evropská vinařství opírají o historické tradice, převážně rodinnou strukturu vinařství, různorodost terroiru a odrůd včetně jejich kombinování, pak chilská vína si získala popularitu na základě jednoodrůdových vín, koncentrovaných, plných, se zralým ovocným projevem. Navíc díky přírodním podmínkám je možno v Chile vyprodukovat kvalitní vína v podstatně větších množstevních objemech při zachování konstantní kvality, než jak je tomu v Evropě. Od 60. let, kdy se Chile začalo prosazovat na mezinárodních trzích s vínem, stala se tato vinařská země cílem značných zahraničních investic z tradičních vinařských velmocí - Francie, Itálie, Španělska a později i Kalifornie. Chile je země vysoko čnících And,suchých pouští ale i klimatu blízského tomu ze středomoři. I když povědomí o jednotlivých regionech Chile nejsou v tuzemské hluboké, každý produkuje výrazně odlišný styl vín. Například svěží bílá vína a elegantní, jemněnší červená pocházejí z údolí Casablanca a Aconcagua costa. Jsou to dva regiony těžící z vláhy a větrů od ocenánu. Oproti tomu mohutná červená vína často pocházejí z údolí Maipo, vnitřního Aconcagua, Rapel a Curico. |
 |
Carmenere - hvězda mezi odrůdami v Chile |
Carmenere je původem francouzská odrůda, která získala na významu v Chile, kde byla dlouho zaměňována za Merlot. Původ pochází z oblasti Bordeaux a jihozápadu Francie. Do evropy se však po nákaze révokazu na konci 19. století již nevrátila z důvodu relativně složité vinohradnické údržby. Zbylé hektary vinic, které přečkaly révokaz dnes již prakticky neexistují (po více jak 130 letech). V Evropě můžeme tuto odrůdu ještě najít například v Itálii. Ale dominantní postavení má v Chile, kde jsou pro její pěstování příhodnější podmínky než tomu bylo v Evropě. Nové výsadby probíhají také v Číně. Celkově je více jak 11 tisíc hektarů osazeno touto odrůdou, z nichž 3/4 jsou v Chile. Důvod pro relativní neznámost této odrůdy, je její podobnost s Merlotem. Dodnes najdete v Chile vinice a vinařství, kde jsou tyto dvě odrůdy vysezany dohromady aniž by producent opravdu tušil, kolik které odrůdy má. Až v 90. letech byly provedeny genetické testy vinic (poprvé u Vina Errazuriz) a bylo určeno co je Carmenere a co je Merlot. Stala se navíc z této odrůdy pro chilská vinařství doslova vlajková loď, která otevírala dveře na exportní trhy. Naštěstí všeak v Chile (narozdíl od Argentiny) neučinili tu chybu, že by veškerou energii investovali jen do propagace jedné odrůdy (jako v případně Malbecu v Argentině) Barva tmavá, aroma lesních plodů, chuť plná, kořenitá, připomíná hořkou čokoládu i tabák, nádech třešní, vyniká ve směsích s jinými odrůdami, nejlépe s Merlot a Cabernet sauvignon. |
Další odrůdy v Chile |
|
Merlot, Cabernet sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Sangiovese, Chardonnay, Sauvignon, Pinot Gris |


|
Členění chilských vín |
Drtivá většina vín z Chile je jednoodrůdových. Navíc se zde používají (až na Carmenere) mezinárodně známé odrůdy. To značně usnadňuje orientaci pro tuzemské zákazníky. Na druhou stranu přívlastky v Chile nenajdeme. Kvalitativní rozdíly lze určit (kromě ceny) podle rozdělení do jednotlivých kategorií. Oproti evropským vinařstvím v Itálii či Španělsku, v Chile rozhodnutí o tom, do které kategorie víno patří, leží jen a pouze na vinařství a není ze zákona určeno ani spojováno se zráním na dubových sudech. |
Kategorie chilských vín u většiny vinařství jsou: Premiová (základní) řada - často nezraje na barrique / Reserva - vybrané partie vinic, částečné zrání na sudu, mohutnější vína / Grande reserva - špičkové vinice, vybrané odrůdy a nejlepší hrozny, značný potenciál ke zrání / Ikony - většinou jen 1 víno, vlajková loď reprezentující maximální potenciál vinařství, často vyrobeno jen ve výjimečných ročnících. Vinařství jako Errazuriz však třeba toto značení ignorují a používají vlastní členění (Estate, Max reserva, Speciality a Ikony)
|
Vina Errazuriz |
|
|
Vinařství bylo aktuálně oceněno jako Nejlepší vinařství roku v Chile Robertem Parkerem. Vina Errazuriz bylo založeno Donem Maximiano Errazurizem v roce 1870 v údolí Aconcagua, 100km severně od hlavního města Santiaga. Již tenkrát si uvědomil důležitost temnějších studených, deštivých zim, suchých letních období a vlhké větry vanoucí z Tichého oceánu. To vše v ideální kombinaci pro pěstování révy. Vysazené klony byly poslány z nejlepších poloh Francie. Don Maximiano svou houževnatostí a vytrvalostí dokázal přeměnit neúrodnou půdu ve vinice světové třídy. |
Dnes leží úkol udržení tradiční kvality vín na následovníku Don Maximiana – na Eduardo Chadwickovi. Eduardo je šestá generace, která se zabývá produkcí vína. Eduardo stojí za výraznou modernizaci vinařských technologií, ke které v tomto historickém vinařství došlo a to souběžně s udržením identity a tzv. rukopisu ve vínech Errazuriz. Plně oddán strategie produkovat vína špičkové kvality z vlastních hroznů, vybudoval pro Errazuriz reputaci jako víno, které je "Best of Chile". |
Vinařství Errazuriz opakovaně porovnává svá špičková vína s těmi největšími víny z celého světa, především pak z Bordeaux a italského Toskánska. Série odborných (slepých) degustací započala v roce 2004 v Berlíně kde víno Don Maximian dokázal dle hodnocení odborné poroty vína jako je Chateau Margaux či Mouton Rothschild. |
El Principal |
|
Majitel vinařství Jean Paul Valette měl vždy slabost pro Chile. Jako majitel vinařství Chateau Pavie a Pavie-Decesse v Bordeaux se musel však zabývat hlavně svými vinařskými aktivitami ve Francii. V roce 1992 založili společnost Vina El Principal s cílem produkovat špičková chilská vína ve stylu Bordeaux.Když v roce 1998 obě francouzské usedlosti prodal, mohl se začít věnovat top produkci vín v Chile. Společně s Jorgem Fontainem založili vinařství s 54 hektary v Maipo Valley v blízkosti Almavivy a vinic Concha y Toro. Cílem bylo vyrábět ultran premiová chilská vína. Heslo "tam kde ostatní končí, my začínáme" jednoznačně platí na vína El Principal. Nejedná se o další chilksé mamutí vinařství, ale drobné butikové vinařství, prakticky evropského střihu. Bohužel ve chvíli, kdy byl ročník 1999 připraven, Jean-Paul Valette umírá. V jeho úsilí následně pokračoval jeho syn Paul, který již aktivně pracoval na vinicích při ročníku 1999. Použití vinařských technik z Bordeaux společně s využitím terroiru chile údolí Maipo dosahuje nejvyšší možné kvality v Chile. |
 |
Caliterra |
|
Caliterra je přední chilské vinařství, které vzniklo v roce 1996 jako společný podnik vinařství Errazuriz (Chile) a Roberta Mondaviho (USA). Dnes patří čistě pod křídla premiového producenta chilských vín - Errazuriz. Vinařství se nachází v údolí Colchagua. Zdejší podnebí můžeme přirovnat k středomořskému. Caliterra klade velký důraz na produkci vín co nejpřirozenějším způsobem za použití co nejmenšího množství chemických látek. |
 |
Rychlý odkaz: zde najdete všechna chilská vína |
 |
|
|