Barolo a Azienda Rivetto

Barolo a Enrico Rivetto
Piemonte
Piemont je nejzápadnější italskou vinařskou oblastí a společně s Toskánskem také tou nejvyhlášenější. Kromě vína je tento region také známý sběrem exkluzivních hub - lanýžů. Oblasti Piemonte z pohledu vína lze rozdělit na dvě podoblasti - jednu v okolí města Alba a druhá pojmenovaná podle obce Asti. V obou oblastech lze nalézt určité podobnosti v použitých odrůdách, ale styl vín je velmi rozdílný. Zvykem v Piemontu je pojmenovávat některá vína podle odrůdy a regionu, z kterého pocházejí. Tímto označením doplňují klasicky používaný apelační systém. Proto se například s odrůdou Barbera můžete setkat jednak ve variantě d´Alba ale i d´Asti. Mezi rozdíly patří například produkce sladkého mírně perlivého vína Moscato d´Asti. Na druhou stranu velkou výhodou vinařů z okolí Alba je produkce špičkových vín Barolo a Barbaresco (což jsou prakticky také jediná vína, která nenesou název odrůdy), které jsou stejně jako základní Nebbiolo d´Alba vytvořena z věhlasné odrůdy Nebbiolo.  Velmi korpózní plná vína, která se svou kvalitou mohou blížit až Barolům jsou založeny na odrůdě Barbera (d´Alba). Jednotlivé odrůdy se v Piemontu téměř nekombinují. VIDEO Enrico Rivetto popisující své vinařství
Piemonte Piemonte Barolo oblast Azienda Rivetto
Barolo
Mezi největší italské vinařské hvězdy patří vína Barolo a Barbaresco z Piemontu. Obě jsou založeny na odrůdě Nebbiolo a patří mezi „zakládní kameny“ italského apelačního systému DOCG, který vznikl v roce 1980. Barolo se vyrábí hlavně v okolí stejnojmenné obce, dále pak u La Morra, Serralunga d'Alba , Castiglione Falletto a částečně vinice zasahují i do dalších 8 obcí. Pravidlem je, že vinice na Barolo musí být kopcovité a musí mít ideální sluneční expozici (plný severní svah je přímo zakázán). Barolo Nebbiolo
Barolo je oceňováno pro svůj potenciál ke zrání. I proto je na trh uvolňováno až 3 roky po sklizni a 18 měsíců z toho musí zrát v dřevěných sudech. Pokud víno „čeká“ 5 let na uvedení, může být nazváno Riserva. Tradiční Barolo se projevovalo spoustou tříslovin, které často potřebovaly více jak 10 let aby se zakulatily. Postupně se začala objevovat Barola více ovocného stylu, která byla připravena k pití již jako mladší. Místo velkých dřevěných sudů se začaly používat francouzské barrique a i proces fermentace a macerace se zkrátil. Jak producenti, tak milovníci Barola se rozdělili na dvě části, tradicionalisti logicky bránili „staré“ Barolo a argumentovali, že tento nový styl upřednostňuje víc styl zrání na dřevě než samotné víno. Druhá strana argumentovala nutností vývoje a zpřístupnění Barola novým, moderním konzumentům vína. S nadsázkou se tyto diskuze označovaly jako „Války o Barolo“ Největší podíl vín Barolo pochází z La Morra a Serralunga d´Alba.
Enrico Rivetto a Azienda Rivetto
Rodinné vinařství Azienda Rivetto založené roku 1902 v Albě, v italském Piemonte patří mezi klasické ukázky předávání rodinné tradice vinařství již po několik generací, v tomto případě čtyř. V současnosti pokrývají vinice 35 hektarů prakticky v jednom nepřerušeném bloku na svazích u vesnice Serralunga d´Alba, jen několik kilometrů od světoznámé obce Barolo. V původním sklepení v obci Sinio se již od počátku minulého století produkovalo tradiční Dolcetto, Barbera či Barbaresco. Hlavním zaměřením vinařství Rivetto je však věhlasné Barolo.
Skutečnou přeměnou prošlo vinařství za posledních 15 let, kdy se jeho vedení ujal Enrico Rivetto. Určil směr výroby na organickou (bio) a biodynamickou produkci. Tuto vinařskou přeměnu a myšlenkový směr nejlépe popíše samotnou citací vinaře: „Někteří tomu říkají probuzení a stávají se těmi muži a ženami, kterými měli být. Pro mě tento pocit vědomí způsobil, že jsem se cítil součástí celku; to mě přimělo vidět, co jsem považoval za nezávislé, jednotlivé prvky, jako harmonický systém složený z doplňujících se prvků, které na sebe vzájemně působí.“ Enrico Rivetto
Tato vnitřní změna mi umožnila vidět úžasnou složitost kopce Lirano. Viděl jsem tu krásu a uvědomil jsem si, že jako součást tohoto celku ji musím chránit a starat se o ni, pomáhat jí růst. Protože jeho krásy není nikdy dost. Dnes v Liranu pěstuji révu a život. Starám se o pouto a interakci mezi všemi živými a neživými bytostmi. Lirano je kompletní, komplexní, živý, vyvážený a krásný zemědělský živý organismus. – Enrico Rivetto.
--
Azienda Rivetto Azienda Rivetto Azienda Rivetto
Barola od Rivetto
Stejně jako u všech vinařů z okolí Alby, i u Enrica Rivetta hraje víno Barolo prim mezi jeho víny. Najdeme jich zde hned několik. Serralunga d´Alba je klasické Barolo, z jedné z hlavních poloh pro toto víno vůbec. Díky dlouhodobým vztahům s Enricem Rivettem, máme možnost nabízet víno ročníkově připravené – 2014. V mladším ročníku, ale vysoko hodnoceném máme toto víno v lahvích magnum – ideální na dlouhodobé zrání. Barolo riserva je typem vína, které (ze zákona) musí zrát ve vinařství minimálně 5 let. Vyrábí je ve výjimečných ročnících a vždy na něj i my musíme čekat a dostaneme jej méně, než bychom sami chtěli. A poslední je Briccolina. Barolo ze speciální vinice vinařství Rivetto. Taková soukromá cru, ideální parcela pro výrobu velkých Barol. A my jí máme hned v několika ročnících.
Barolo Serralunga Barolo Leon Riserva Barolo Briccolina
Barolo Serralunga d´Alba 2014 Barolo Reserva Leon 2015 Barolo Briccolina 2015
Barolo Briccolina
Barolo Briccolina 2014
Archivní Barolo
Jedna z unikátních vlastností vín Barolo je značná schopnost dlouhodobě zrát. Potenciál ke stárnutí neleží jen v samotné odrůdě Nebbiolo, ale také v tříslovinách, které (zvláště pak tradiční způsobem) výrobou jsou ve víně přítomny. Pokud nechcete čekat, zde je několik položek ze soukromého archivu Enrica Rivetta, které nám dal k dispozici.
Barolo Giulin Barolo riserva 2003 Barolo Leon
Barolo Giulin 2001 Barolo Riserva 2003 Barolo Leon 2010
Barolo Briccolina
Barolo Briccolina 2007
Barbera d´Alba
Barbera d´Alba jsou jediná významnější červená vína z oblasti Alba a Langhe, které nejsou z odrůdy Nebbiolo, ale ze stejnojmenné odrůdy. Jsou to tradičně plná, korpózní vína, plná tónů zralého červeného ovoce. Nicméně nemají potenciál ke zrání v řádu desítek let jako Barola. Máme zde dva ročníky Barbera d´Alba Zio Nando - 2018 a 2016. V malém množství (6 kusů) máme dokonce skladem ještě 2015. Jako výběrové - single vineyard - víno z konkrétní parcely pak Barbera d´Alba Loirano Soprano 2015.
Barbera d´Alba Zio Nando 2018 Barbera d´Alba Zio Nando 2016 Barbera d´Alba Loirano soprano
Barbera d´Alba Zio Nando 2018 Barbera d´Alba Zio Nando 2016 Barbera d´Alba Loirano Soprano 2015
Nebbiolo 
Nebbiolo – odrůda, která je stavebním kamenem všech velkých vín Piemontu. Jak Barola, tak Barbaresca a samozřejmě i samotných vín Nebbiolo, která nesou přímo jména odrůdy. Zde pro vás máme tři varianty. Dva ročníky Nebbiola z Langhe a pak novou specialitu – Nebbiolo d´Alba, které zrálo v terakotových nádobách.
Langhe Nebbiolo Langhe Nebbiolo Nebbiolo d´Alba Terracota
Langhe Nebbiolo 2017 Langhe Nebbiolo 2019 Nebbiolo d´Alba Lirano 2019
Barbaresco a další...
Pokud je Barolo králem Piemontu, Barbaresco je princem. Stejná odrůda - Nebbiolo, prakticky stejná oblast - hranice jsou od sebe +- 3 km a velmi podobná výska vinic (rozdíl cca 50 metrů - Barbaresco je níž). Přesto je styl těchto vín značně odlišný. Nikoliv horší či lepší. Jiný. Jen snad Barolo má větší potenciál ke zrání a tím jeho věhlas dosáhl do vyšších výšek než sousedního Barbaresca. Ale vždy záleží jen na vašich chuťových pohárcích, na tom, co bude chutnat VÁM. Kromě červených vín, vyrábí Azienda Rivetto i jedno bílé, unikátní víno. Odrůdu Nascetta. Opravdu velké bílé víno, kterému zrání prospěje. Netvrdíme, že to je bílé Barolo, ale...bylo by to hezké. Máme je opět ve dvou ročnících pro porovnání. A na závěr, víno, které byste zde asi nečekali. Šumivé víno zero dosage (bez přidaného cukru) vyrobené tradiční metodou, zrající v lahvích 60 měsíců a to z odrůdy Nebbiolo. S trochou nadsázky, jako když dáte dohromady Champagne a Barolo. Ale výsledek je překvapivě výtečný - Kasal.
Barbaresco Barbaresco Rivetto Naschetta
Barbaresco Mascarini 2017 Barbaresco Mascarini 2018  Langhe Nascetta 2014
Rivetto Naschetta Rivetto Kasal
Langhe Nascetta 2017 Kaskal Spumante
Video

Enrico Rivetto video