Prosecco - vše co o něm chcete vědět
Co je to PROSECCO |
Prosecco je nejpopulárnější italské šumivé víno. Oblast pro výrobu Prosecca se nachází v severovýchodní Itálii v regionech Veneto a Friuli Venezia Giulia. Pro jeho výrobu smí být použita výhradně bílá odrůda Glera (do roku 2009 nazývaná též Prosecco). Slovo Prosecco se rozděluje na dvě části: Pro - znamená čistě / Secco - překládá se jako tvrdý nebo suchý. Prosecco se dělí podle místa původu hroznů, obsahu oxidu uhličitého, podle sladkosti a stylu výroby.---> OCHUTNEJTE vína PROSECCO ZDE. |

|
Druhy PROSECCO podle místa původu: |
|
 |
Prosecco DOC ( Denominazione di origine controllata ) se vyrábí v devíti provinciích regionů Benátsko (Veneto) a Furlansko-Julské Benátsko (Friuli Venezia Giulia) |
Prosecco DOC Treviso pochází z vinic 95 obcí v regionu Treviso. |
Prosecco Superiore Denominazione di origine controllata e Garantita - DOCG - existuje ve dvou oblastech. Větší je oblast Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG, a nachází se v provincii Treviso v regionu Veneto. Konkrétně z oblasti mezi městy Conegliano a Valdobbiadene , ne sever od města Treviso . Druhá, menší oblast je Asolo Prosecco Superiore DOCG, vyráběné poblíž města Asolo. |
V oblasti Conegliano Valdobbiadene DOCG leží i 43 takzvaných mikrozón. To jsou ty nejlepší, přesně vyznačené jednotlivé polohy, jež se označují jako RIVE plus jméno konkrétní polohy, obvykle odvozené od jména obce, v které se vinice nachází. |
Samostatnou kategorií je pak CARTIZZE DOCG, jednoznačně nejlepší poloha pro výrobu Prosecco. |
Podle obsahu oxidu uhličitého |
 |
|
Spumante: tlak v lahvi 3,5 baru a více (intenzivní a dlouhotrvající perlení, jemné a elegantní bublinky) |
Frizzante: tlak v lahvi 1–2,5 baru (krátké a jemné perlení, větší a hrubší bublinky) |
Tranguillo: tiché víno bez perlení |
|
Podle obsahu zbytkového cukru |
Extra brut / Brut nature: 0 g/l |
Brut: 0–12 g/l |
Extra dry: 12–17 g |
Dry: 17–32 g/l |
 |
Podle obsahu zbytkového cukru |
CHARMAT: Filtrované a čiré Prosecco vyrobené metodou (druhotné kvašení v tlakovém tanku) Moderní a nyní i nejčastější styl Prosecca - klasické projevy ve vůni i v chuti. |
CHAMPENOISE: Filtrované a čiré Prosecco vyrobené metodou (druhotné kvašení v lahvi) Občasný a poměrně vzácný styl výroby Prosecca – je zajímavější ve vůni, plnější a bohatší v chuti a blíží se stylu Champagne nebo Cremantům |
PROSECCO COL FONDO: nefiltrované Prosecco s kalem, tzv. kalné Prosecco (kombinace druhotného kvašení v tanku a lahvi) Původní a historický styl výroby Prosecca – až do 70. Let minulého století jiná metoda výroby Prosecca neexistovala. Se současným vnímáním Prosecca již nemá mnoho společného a je spíše zajímavým exkurzem do historie |
|
|
|
Zde najdete kompletní sortiment vín PROSECCO |
|
|
|
|