Champagne - království šumivých vín

Champagne
Označit Champagne jako království šumivých vín není nijak přehnané. Champagne je dlouhodobě považována za zdroj těch nejušlechtilejších šumivých vín na světě. Champagne povýšila pouhé šumivé víno na symbol výjimečného zážitku, raritu, exkluzivitu a formu, jakou oslavit výjimečné okamžiky v životě.
Tento nejsevernější francouzský vinařský regione s velmi nestálým podnebím, ovlivňovaným jak kontinentálním prouděním, tak atlantickými vlivy. Celkově chladnější a vlhčí klima ohrožuje v některých letech zrání révy nedostatečným množstvím slunečního svitu a jarními mrazy. Podloží vytváří mocný křídový masiv, který spolehlivě odvádí povrchovou vodu, který pokrývá nevelká vrstva jílovo – vápenité ornice. Právě severní poloha vinic a relativně ne příliš ideální podmínky pro pěstování červených vín tradiční metodou byl jeden z motivu pro rozmach výroby šumivých vín a to jak z bílých tak právě modrých odrůd.
Champagne Champagne Champagne
Bauget Jouette Louis Barthélémy Michel Gonet
Champagne Bauget JOuette Champagne Louis Barthelemy Champagne Michel Gonet
Pokud hledáte klasiku Moderní styl Champagne Champagne Grand cru
Guy d´Argensol brut* Brut Amethyst* Blanc de Blanc Les 3 Terroirs 2010*
Carte Blanche brut* Zero Dosage Topaz Grand cru Mesnil-sur-Oger 2011
Carte Blanche demi-sec Rosé Rubis Grand cru Coeur de Mesnil 2009
Rosé brut Millésimé Saphir 2010 Grand cru Authentique 2005
Extra Brut
Grande Réserve * = nejprodávanější
Millesimé Blanc de Blanc 2011*
Millesime Blanc de Noir 2013
Cuvée Jouette brut
Cuvée Jouette brut rosé
Oblast Champagne není souvislá a nachází se v blízkosti města Reims asi 150 km východně od Paříže. Oblast Champagne se dá rozdělit na pět samostatných části :
- Montagne de Reims
- Vallée de la Marne
- Côte des Blanc
- Côte des Bar (Aube)
- Côte de Sézanné
Rozloha vinic: cca 30.000 ha
Všechny vinice jsou hodnoceny v bodech, přičemž hodnoty mohou být pouze mezi 80 a 100 body. Vinice s hodnocením 90 bodu a výše mají statut „Premier Cru" (43 vesnic), vinice s absolutní hodnotou 100 nesou statut „Grand Cru" (17 vesnic).
Povolené odrůdy pro pěstování vín v Champagne:
Chardonnay (cca 25 %)
Pinot Noir (cca 35%)
Pinot Meunier (cca 40%)

Vznik výroby šumivého vína se datuje do 17. století a je opředen řadou pověstí a legend (mnich Dóm Perignon, jeho objevení v Anglii..). Jak, kdy a kde se ve skutečnosti objevil první perlivý nápoj, neví nikdo. O skutečné výrobě šumivého vína druhotným kvašením můžeme hovořit až v souvislosti s vynálezem láhví z pevného skla (Anglie, 1662) a zdokonalením způsobu jejich korkování (Francie, 1695).

Výroba:
Technika výroby je známá jako méthode champenoise (méthode traditionelle, metoda druhotného kvašení v láhvi, tradiční metoda) a její fáze jsou následující:
- nejprve je z hroznů jednotlivých odrůd vylisován mošt (vždy bílý, i z modrých hroznů), jenž prokvasí na standardní víno. Tento postup se nijak neliší od výroby bílých vín v jiných oblastech.
- assemblage (scelování) - vína z jednotlivých odrůd jsou následně scelována dohromady. Rozeznáváme 3 základní tipy vín Champagne:
Non Vintage Champagne - v běžném, průměrně kvalitním roce je ještě přidávána část vína z jednoho či více starších, velmi kvalitních ročníku, které každý výrobce uchovává. Kvalita výsledného cuvée záleží nejen na jakosti jednotlivých použitých vín, ale i na schopnostech enologa zvolit optimální poměr jejich mísení. Bývají použity všechny tři povolené odrůdy.
Vintage Champagne (ročníkové) – vyrábí se pouze v dobrých ročnících a zpravidla obsahuje jen Pinot Noir a Chardonnay, protože Pinot Meunier není vysázen na vinicích typu Grand Cru. V tomto případě je použito jen víno z aktuálního ročníku. Protože takovéto roky nebývají často, je část tohoto vína uchována pro použití v dalších létech, pro tvorbu běžného cuvée.
Cuvée de prestige – vyrábí se z nejlepších hroznů a před prodejem zrají delší dobu (např. Dom Pérignon, Cristal, La Grande Dame)
 
- tirage (tiráž) - do cuvée je přidáván tirážní likér, obsahující třtinový cukr, víno a kvasinky. Cuvée je stáčeno do lahví a uzavřeno běžnou „pivní" zátkou. Láhve jsou uloženy do sklepů, na dřevěné latě (sur lattes).
- druhotné kvašení v láhvi a zrání - v láhvích dochází k druhotnému kvašení, které trvá cca 1 měsíc, při němž se působením cukru a kvasinek do vína uvolňuje kysličník uhličitý. Mrtvé kvasinky se v láhvi usazují ve formě kalu. Poté láhve leží dále v horizontální poloze a víno vyzrává (celkem minimálně 12 měsíců, u ročníkových šampaňských minimálně 36 měsíců). Protože v láhvích je v této době kvasničný kal, nazývá se toto zrání „na kvasinkách" (surlie).
- remouage (remuáž) - po této druhé fermentaci se láhve vloží do speciálních dřevěných stojanů. Každý den se s nimi trochu pootočí, takže se po 3 až 6 týdnech ocitnou dnem vzhůru. V tuto chvíli je kal usazen dole, v hrdle láhve.
- dégorgement (degoržování) - láhev obrácená hrdlem dolů je ponořena do roztoku mrazivé solanky tak, aby část obsahující usazený kal zcela zmrzla. Po vyjmutí z roztoku je láhev odzátkována a přetlak CO2 vystřelí z láhve kousek ledu obsahující kal.
- přidání expedičního likéru - prakticky ihned po degoržování je láhev doplněna tzv. expedičním likérem, sestávajícím z vína a cukru. Množství cukru zásadně ovlivňuje výslednou chuť sektu (viz dále). Láhev je zazátkována a opatřena drátěným košíčkem (agrafou). Následuje optická kontrola čirosti vína (zdali v láhvi nezůstaly zbytky kalu) a uložení láhví do sklepa na několik měsíců, během nichž dochází k homogenizaci vína.
 
Typy šampanského:
Závisí na množství cukru v expedičním likéru.
extra brut 0-6 g cukru na 1 litr (bývá značeno též brut zéro, dosage zéro, brut absolut nebo ultra brut)
brut do 15 g
extra-dry 12-20 g
sec 17-35 g
demi-sec 33-50 g
doux nad 50 g
Standardně bývá vyráběno šampaňské „brut" a „demi sec", ostatní jen zřídka.
Rosé - růžové šampaňské je vyráběno přimísením určitého množství zdejšího červeného vína do cuvée. Jedná se o naprostou výjimku ve francouzském vinařském systému, nikde jinde není dovoleno mísit bílá a červená vína. Jeho produkce je omezená.
Blanc de Blanc - „bílé z bílého" - jednoodrůdové šampaňské, vyrobené ze 100% Chardonnay
Blanc de Noir - „bílé z černého" – jednoodrůdové, převážně z Pinot Noir, méně známé šampaňské domy vyrábí i z Pinot Meunier
Ideální teplota pro servírování je 6 - 8°C, podáváme ve sklenicích typu flétna, nebo pohár.

 Kompletní nabídku vín z Champagne najdete zde:

 Champagne