Francouzská vína

Francouzská vína

Francouzská vína byla a stále jsou považována za nejdůležitější vinařskou zemi světa. Francouzské víno je symbolem kvality a tradice. Když milovník vína uslyší výrazy Bordeaux, Burgundsko, Champagne či Chateauneuf-du-Pape, hned je v pomyslném vinařském ráji. Francouzská vína se svojí pozici stále udržují a to i přes tlaky producentů ze zemí tzv. „Nového světa“, tzn. USA, Austrálie, Chile a pod. Přes moderní trendy, které pronikají do světa vín, upřednostňující vína jednodušší, moderní a nekomplikovaná. Všechny tyto vlivy a mnoho jiných samozřejmě ovlivňují vnímání a pozici francouzských vín. Ale jako měřítko standardu, tradice, kvality a hlavně špičkové kvality stále francouzská produkce zůstává. Základním principem označováním francouzských vín je tzv. apelační systém. Zatímco u tuzemských vín je nejdůležitějším identifikačním znakem odrůda vína, u francouzských vín je to region, odkud pocházejí hrozny použité v daném víně. Všechny vinařské oblasti Francie jsou rozděleny na menší regiony. V každé takové podoblasti jsou zavedeny specifická pravidla pro výrobu vín včetně povolených odrůd a technologických postupů. Tyto oblasti se nazývají apelace a zároveň jsou po nich pojmenována i vína z nich pocházející. Produkce vín je ve Francii rozdělena do jednotlivých vinařských oblastí - viz jejich seznam vlevo.

Nastavit vzestupně

91-120 of 190

Nastavit vzestupně

91-120 of 190