Mas de Daumas Gassac
Mas de Daumas Gassac je víno, které nepatří k žádné prestižní apelaci, bývá oceňováno nejvěhlasnějšími vinařskými experty světa: „jediné Grand cru jižní Francie” - Hugh Johnson, „Lafite z Languedocu” - Gault&Millau, „jedno z 10 nejlepších vín světa” - Michael Broadbent, „jednoduše výjimečné” - R. Parker.
Během 30 let dosáhl Mas de Daumas Gassac statusu „kultovního vína”, kterým se mohou honosit jen výjimečná vína.
Unikátní historie vinařství: První réva byla v údolí Gassac vysazena již kolem roku 780, kdy Benoit d’Aniane, jeden z pobočníku Karla Velikého, založil vinice v tomto speciálním údolí.
Specifické a zatím stále neprozkoumané podloží: Půda vinic Dauma Gassac byla znovu objevena roku 1971 profesorem geologie z Bordeaux Henri Enjalbertem. Ten jí také označil za ideální pro výrobu opravdu špičkových vín. Vinice těží z unikátní a stále ještě plně neprozkoumané půdy červeného odstínu a prašného charakteru a ledovcového původu, která se velmi blíží podmínkám v Burgundsku. Dalším důležitým faktorem je chladné mikroklima způsobené blízkou řekou Gassac, stejně jako horami a mořem v relativně malé vzdálenosti od vinic.Tato kombinace je v celé jižní Francii značně výjimečná.
Neobvyklé a raritní odrůdy: 40 různých odrůd se pěstuje v tomto údolí. Jedná se do značné míry o muzeum starobylých odrůd révy ze zemí a oblastí jako jsou Portugalsko, Madeira, Švýcarsko, Izrael, Arménie. Gassac je tak svou vlastní apelací díky této své různorodosti.
Organické vinařství: Vinice jsou rozděleny do 52 parcel, které jsou chráněny od okolního světa více jak 3 tis. hektarů lesa. Pěstování révy je v souladu s historickým udržováním rovnováhy s přírodou.
Výroba vína á la Médoc: Profesor Emile Peynaud, slavný enolog z Bordeaux, který konzultoval většinou Premier grand cru classé v Bordeaux, se stal konzultujícím vinařem také na Mas de Daumas Gassac. Pracoval pro mnohá „velká vína”, ale nikdy nebyl u zrodu „grand cru” tak jako na Daumas Gassac. Styl tohoto vína je nezamě- nitelný, rodí se z půdy jižní Francie, podobné tolik Cote d´Or. Ve svém stylu připomíná Bordeaux, Burgundsko i Rhonu, ale přesto je tolik svůj a originální.
Potenciál k zrání: Díky speciálním polyfenolům ve víně, může Mas de Daumas Gassac projevovat svou mladost po 10, 20 letech, někdy se na vrchol dostává až po 25 letech. Více o vinařství včetně VIDEA najdete ZDE.