Cabernet sauvignon
Cabernet sauvignon je odrůda vytvářející nepopiratelně královská vína. Téměř všechna nejlepší vína současnosti josu založena na Cabernet sauvignon. Víno, kterému Cabernet dominuje je plné, výrazné a hlavně má velký potenciál ke zrání. To je jedna ze zásadních výhod této odrůdy oproti jiným. Ta největší vína z Cabernetu mohou zrát i více jak 40 let. Díky velkému množství tříslovin, je ideální nechat víno zrát v dubových sudech. Zvláště v Bordeaux slaví velký úspěch kombinování Cabernetu v cuvée s dalšími odrůdami jako napříkad Merlot.
Všeobecný popis Cabernet sauvignonu: Tmavě granátová barva, někdy s modravým zábleskem. Typickou vůni černého rybízu doprovázejí v závislosti na zralosti hroznů i vína vůně třešní, ostružin, tabáku, cedrového dřeva či marmelády. Víno je mohutné, s velmi dlouho trvajícím dojmem a při vyvinuté láhvové zralosti je hebce sametové. U mladých vín bývá agresivní tříslovitost.