Toskánská vína

 Toskánsko
Toskánsko po právu nazýváno srdcem Itálie, je jedním z nejkrásnějších vinařských regionů na světě. Nachází se ve střední Itálii, ze severu i z východu je obklopeno Apeninským pohořím a na západě jeho pobřeží sousedí s Tyrhénským mořem. Místní krajina je neuvěřitelně rozmanitá, zasahuje od vysokých vrcholků asuánských Alp, k mírnějším svahům Chianti přes malebná údolí a jezera až po mořské pobřeží. Střední Itálie je oblast bývalé antické Enotrie a Toskánsko srdcem italského vinohradnictví, které se za poslední generaci posunulo rychlým krokem dopředu. Je to domov nové vlny talentovaných vinařů a kreativních enologů a spolu s regionem Piemonte tvoří podstatné základy, na kterých je postavena reputace italských vín. Vinařská revoluce, přitahující nové investice a mladé vinařské talenty, se odtud rozšílila i do dalších regionu Itálie. Toskánsko má celkem šest zón pro vína s označením DOCG a dalších 33 v kategorii DOC. Mezi nejznámější vína s označením DOCG patří rozhodně ChiantiBrunello a Vino Nobile. Oblast Chianti se rozkládá kolem historických mest Florencie a Siena. Aby se víno mohlo označit jako Chianti, musí obsahovat mezi 75–90 % místní odrůdy Sangiovese. Chianti Classico DOCG je označení pro Chianti pocházející ze srdce této zóny, ohraničené trojúhelníkem městy Greve, Castellina a Gaiole, které vinaři této zóny získali v r. 1996. Některá vína Chianti Classico DOCG se řadí mezi nejlepší vína Itálie. Výrobci jsou většinou členy Consorzia, které má ve znaku černého kohouta – gallo nero.
Chianti

Chianti (výslovnost: kianty  nikoliv čianty apod.) je známé červené víno pocházející ze stejnojmenného regionu ve středním Toskánsku. Charakteristická je pro něj temně sytá červená barva a ovocné aroma, ve kterém nejčastěji ucítíte stopy třešní. Historicky a i v naší paměti jsou tato vína spojená se slámou obalenými lahvemi. Těm se kvůli jejich tvaru v Itálii říká fiasco. U nás bohužel toto označení nabývá na negativním významu. Nicméně moderní chianti jsou lahvována povětšinou již do standardních lahví.

Původní „recept“ na Chianti byl 70% Sangiovese, 15% Canaiolo a 15% bílé Malvásie. Takto se vyráběla tradiční, historické chianti v 19. století. První vymezení oblasti pro Chianti však vzniklo již na začátku 17. století. V 30. letech minulého století však byla vinařská mapa Chianti překreslena a vzniklo 7 podoblastí Chianti: Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Colli Senesi, Montalbano, Montespertoli, Rùfina a jako oddělená vlastní oblast Chianti Classico DOCG. Poslední jmenovaná je považována za „to pravé“ Chianti a vinaři z této oblasti jsou soustředěni v konzorciu, jehož členství prezentují na lahvích značkou černého kohouta. Další regiony jsou pojmenovány po hlavních obcích regionu – Colli Senesi tedy znamená ze svahů kolem Sieny. Colli Fiorentini ze svahů Florencie atd. 

Novodobé Chianti začalo vznikat na začátku 70.let, kdy vinaři snižovali podíl bílých hroznů v Chianti. Od roku 1995 je dokonce legální vyrobit toto víno jen s použitím odrůdy Sangiovese (paradoxně je zakořeněné, že Chianti se vždy vyrábělo jen z této odrůdy). Dnes, aby vinař mohl své víno nazývat Chianti, musí obsahovat alespoň 70% Sangiovese (u Chianti Classico je to 80%). Archivní či dlouho zrající Chianti (24 měsíců) může být označeno Riserva. Od ročníku 2010 je zavedená nová vrcholná kategorie – Gran selezione. Takto mohou být označena vína vyrobená přímo na vinařství (ne z kupovaných hroznů), zrajících 30 měsíců (celkově, nejen v sudu) a s obsahem alkoholu minimálně 13%.

Strozzi
Guiccardini Strozzi - Chianti od 15. pravnuček Mony Lisy -  další informace viz článek MF Dnes ZDE.
Vinařství Guicciardini Strozzi  - všichni známe obraz Mona Lisa zvaný La Joconde. Je to hlavní magnet pro návštěvu pařížského muzea Louvre. Již výrazně méně známý je fakt, že potomci ženy, která stále modelem tohoto portrétu, stále žijí v Toskánsku. Tato paní se jmenovala Lisa Gherardini. Když jí bylo 16 let, což bylo v roce 1495, vzala si syna obchodníka s hedvábím, o 19 let staršího Francesca di Bartolomeo del Giocondo, už dvojnásobného vdovce. Od jeho příjmení se také odvíjí francouzský název tohoto obrazu – La Joconde. Rodokmen rodiny Gherardini (nyní již Guicciardini) pokračoval dále, až došlo ke spojení s rodem Strozzi. Ten svého času sváděl boje o nadvládu nad Florencií a celým Toskánskem s dalším slavným rodem –Medici. A jak zástupci Strozziu říkají – „ale my jsme stále zde.“ Výčet významných předků současných majitelek by nebyl kompletní, kdybychom nezmínili Sira Winstona Churchilla – jejich pra-pra strýce… Nicméně tím se dostáváme k současným majitelkám vinařství – toskánským princeznám Natalii a Irině15. pravnučkám Mony Lisy, které řídí vinařství Fattoria Cusona a celé vinařské uskupení rodů Guicciardini Strozzi . 
Vernaccia di San Gimignano - Guicciardini Strozzi - Titolato - ideální letní bílé toskánské  víno. "Klasika♥ vinařství.
Vernaccia di San Gimignano - Guicciardini Strozzi - Cusona "33" - velká Vernacchia vytvořená tradičním způsobem
Chianti - Guicciardini Strozzi - Villa Cusona - vstup do červenýchvín vinařství Strozzi
Chianti Colli Senesi - Guicciardini Strozzi - Titolato 2013 nejklasičtější červené víno vinařství
Morellino - Guicciardini Strozzi - Titolato - výtečný poměr ceny a kvality
Bolgheri - Guicciardini Strozzi - Campo al Capriolo - jedna z nelepších toskánských apelací
Sodole IGT- Guicciardini Strozzi - tzv "supertoskánské" víno, ale stále ještě jen za "italskou" cenu:)
Bibbiano
Bibbiano - to nejlepší z Chianto Classico
Kombinace tradičního zemědělství rsp. vinařství s historiií šlechtického rodu - to je důvod unikátního Genius Loci ve vinařství Bibbiano. Pokud Chianti, tak classico, pokud classico tak Bibbiano. Tenuta di Bibbiano leží v oblasti, kde se s pěstováním révy začalo již v jedenáctém století. Rodina Marzi Marrocchesi, která od roku 1865 toto vinařství vlastní, se s velkou zodpovědností a entuziasmem pustila do výroby špičkového vína a do dnešní doby předává své vinařské zkušenosti již několikátou generaci. Filozofie tohoto vinařství směřuje k cíli dlouhodobě vyrábět vysoce kvalitní Chianti Classico a ve své apelaci patřit k absolutní špičce. K tomuto cíli dospěli po dlouholeté a velmi precizní celoroční práci na vinici, každoroční výhradně ruční sklizní s precizní selekcí hroznů bezvýhradně šetrnou práci při výrobě samotného vína. Vinařství pracuje na 25 hektarech velmi kopcovitých, záviděníhodných vinic, které patří k absolutní špičce ve své apelaci. Zde se pěstují dvě hlavní červené odrůdy Sangiovese a Sangiovese Grosso a ve velmi malém podílu odrůdy Merlot a Colorino..
Chianti Classico - Bibbiano - nově získalo 90 bodů Wine Spectator
Chianti classico Riserva Montornello - riserva z Chianti, dřívejší vrchol zdejších vín
Chianti classico Gran selezione - nově vytvořený top typ víno z Chianti
Cantine DEI - Vino Nobile di Montepulciano
Cantine DEI - špičkové rodinné vinařství, které v současnosti vede vnučka zakladatele - Maria Caterina DEI, která pro pokračování v tradici výrobu vína ukončila svou kariéru herečky a zpěvačky. Vinařství se rozkládá na 100 hektaru, z nichž 38 je osázené révou, z nichž 31 slouží k produkci Vino Nobile. Celková produkce jen lehce překračuje 100 tis. lahví ročně. Ocenění Wine Advocate a Wine Spectator se každoročně pohybují v rozemzí 91-93 bodů.
BIANCO DI MARTIENA IGT - Cantina DEI 2014 - svěží, minerální, bílé víno. Příjemná alternativa k zdejším červeným.
Rosso di Montepulciano - Cantina DEI 2014 - kombinace plnosti a ovocnosti
Vino Nobile di Montepulciano - Cantina DEI 2012 - když Nobile, tak noblesní toskánské červené...
Vino Nobile di Montepulciano Riserva - Cantina DEI 2008 - mezinárodně oceněnáriserva, navíc plně zralá
Talenti
Tenute Talenti - Brunello di Montalcino
Vinařství Talenti leží na jih od Montalcina blízko malé středověké vesničky San Angelo v historické budově s výhledem na údolí řeky Oricia. Základ vinařství vznikl v roce 1980 kdy Pierluigi Talenti došel k rozhodnutí zakoupit vinici, o které snil již od 50-tých let. Proto se přesunul z hornaté oblasti Emilia Romagna do kopcovité a poněkud izolované krajiny  v okolí Montalcina. S dlouholetými zkušenostmi s různými klony révy vinné a jejich  kombinování na příslušném terroiru vinice umožnilo hned od počátku vinařství zaměřit se na dosahování špičkové kvality. Vinařství v současnosti leží na 40 hektarech, z čehož 20 je osázeno révou. Roční produkce dosahuje pouze 65000 lahví. Je však více než kladně oceňovaná u náročných milovníků vín z Montalcina. 
Brunello di Montalcino 2010 - super toskánský ročník, celkově hodnocený Wine Spectaatorem 98 body.