|
Toskánsko po právu nazýváno srdcem Itálie, je jedním z nejkrásnějších vinařských regionů na světě. Nachází se ve střední Itálii, ze severu i z východu je obklopeno Apeninským pohořím a na západě jeho pobřeží sousedí s Tyrhénským mořem. Místní krajina je neuvěřitelně rozmanitá, zasahuje od vysokých vrcholků asuánských Alp, k mírnějším svahům Chianti přes malebná údolí a jezera až po mořské pobřeží. Střední Itálie je oblast bývalé antické Enotrie a Toskánsko srdcem italského vinohradnictví, které se za poslední generaci posunulo rychlým krokem dopředu. Je to domov nové vlny talentovaných vinařů a kreativních enologů a spolu s regionem Piemonte tvoří podstatné základy, na kterých je postavena reputace italských vín. Vinařská revoluce, přitahující nové investice a mladé vinařské talenty, se odtud rozšílila i do dalších regionu Itálie. Toskánsko má celkem šest zón pro vína s označením DOCG a dalších 33 v kategorii DOC. Mezi nejznámější vína s označením DOCG patří rozhodně Chianti, Brunello a Vino Nobile. Oblast Chianti se rozkládá kolem historických mest Florencie a Siena. Aby se víno mohlo označit jako Chianti, musí obsahovat mezi 75–90 % místní odrůdy Sangiovese. Chianti Classico DOCG je označení pro Chianti pocházející ze srdce této zóny, ohraničené trojúhelníkem městy Greve, Castellina a Gaiole, které vinaři této zóny získali v r. 1996. Některá vína Chianti Classico DOCG se řadí mezi nejlepší vína Itálie. Výrobci jsou většinou členy Consorzia, které má ve znaku černého kohouta – gallo nero.
|
|
Chianti je známé červené víno pocházející ze stejnojmenného regionu ve středním Toskánsku. Charakteristická je pro něj temně sytá červená barva a ovocné aroma, ve kterém nejčastěji ucítíte stopy třešní. Historicky a i v naší paměti jsou tato vína spojená se slámou obalenými lahvemi. Těm se kvůli jejich tvaru v Itálii říká fiasco. U nás bohužel toto označení nabývá na negativním významu. Nicméně moderní chianti jsou lahvována povětšinou již do standardních lahví. |
Původní „recept“ na Chianti byl 70% Sangiovese, 15% Canaiolo a 15% bílé Malvásie. Takto se vyráběla tradiční, historické chianti v 19. století. První vymezení oblasti pro Chianti však vzniklo již na začátku 17. století. V 30. letech minulého století však byla vinařská mapa Chianti překreslena a vzniklo 7 podoblastí Chianti: Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Colli Senesi, Montalbano, Montespertoli, Rùfina a jako oddělená vlastní oblast Chianti Classico DOCG. Poslední jmenovaná je považována za „to pravé“ Chianti a vinaři z této oblasti jsou soustředěni v konzorciu, jehož členství prezentují na lahvích značkou černého kohouta. Další regiony jsou pojmenovány po hlavních obcích regionu – Colli Senesi tedy znamená ze svahů kolem Sieny. Colli Fiorentini ze svahů Florencie atd. |
Novodobé Chianti začalo vznikat na začátku 70.let, kdy vinaři snižovali podíl bílých hroznů v Chianti. Od roku 1995 je dokonce legální vyrobit toto víno jen s použitím odrůdy Sangiovese (paradoxně je zakořeněné, že Chianti se vždy vyrábělo jen z této odrůdy). Dnes, aby vinař mohl své víno nazývat Chianti, musí obsahovat alespoň 70% Sangiovese (u Chianti Classico je to 80%). Archivní či dlouho zrající Chianti (24 měsíců) může být označeno Riserva. Od ročníku 2010 je zavedená nová vrcholná kategorie – Gran selezione. Takto mohou být označena vína vyrobená přímo na vinařství (ne z kupovaných hroznů), zrajících 30 měsíců (celkově, nejen v sudu) a s obsahem alkoholu minimálně 13%. |
Brunello di Montalcino je další ikonické toskánské víno, které pochází z oblasti kolem města Montalcino. Toto víno se vyrábí výhradně z odrůdy Sangiovese (lokálně nazývané Brunello) a musí zrát minimálně pět let před uvedením na trh, z toho minimálně dva roky v dubových sudech. Brunello di Montalcino je ceněné pro svou komplexitu, strukturu a dlouhou životnost. |
Vino Nobile di Montepulciano pochází z okolí města Montepulciano a je rovněž vyrobeno převážně z odrůdy Sangiovese, zde nazývané Prugnolo Gentile. Toto víno musí zrát minimálně dva roky před uvedením na trh, přičemž část z tohoto období musí strávit v dubových sudech. Vino Nobile di Montepulciano je známé svou jemností, elegancí a bohatým aromatem. |
Supertoskánci jsou kategorie vín, které vznikly v 70. letech 20. století jako reakce na přísné vinařské zákony. Tyto vína často obsahují mezinárodní odrůdy jako Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah, které se míchají s místními odrůdami. Mezi nejznámější Super Tuscans patří vína jako Sassicaia, Tignanello a Ornellaia. Super Tuscans jsou ceněny pro svou kvalitu, inovaci a odvážné chutě. |
Bolgheri je relativně nová vinařská oblast ležící na pobřeží Tyrhénského moře. Tato oblast je známá pro výrobu Super Tuscans, jako je Sassicaia. Bolgheri se vyznačuje teplým podnebím a štěrkovými půdami, které jsou ideální pro pěstování mezinárodních odrůd. |
San Gimignano, ležící v severozápadní části Toskánska, je známé pro své bílé víno Vernaccia di San Gimignano. Toto víno se vyrábí z odrůdy Vernaccia, která dává svěží a minerální vína s charakteristickou jemností. |
Morellino di Scansano se nachází v jižní části Toskánska v oblasti Maremma. Toto víno se vyrábí z odrůdy Sangiovese, zde nazývané Morellino. Víno Morellino di Scansano je ceněné pro svou ovocnost a eleganci. |
Naše toskánská vinařství: |