|
Víno s přívlastkem - pro rozdělení tuzemských vín do kategorií používáme tzv. systém přívlastků. Ten je v určitých modifikacích používán v celé střední Evropě (ČR, SR, Maďarsko, Německo, Rakousko). Tím se naše oblast (tedy užití termínu přívlastkové víno) liší od západních vinařských zemi. |
Ve Francii, Itálii, Španělsku či Portugalsku totiž používají tzv. apelační systém pojmenovávající víno podle regionu (podoblasti, vinice, okrsku) odkud pocházejí hrozny. V apelačním systému se kvalita vína nerozlišuje podle zralosti hroznů v daném roce, ale podle dlouhodobého hodnocení vinice. Nemění se tedy každý rok. Moderní tuzemskou alternativou apelací jsou u nás vína VOC – vína s certifikovaným původem. |
Přívlastková vína (či jakostní vína) odvozují svou kategorii a tedy i kvalitu od zralosti použitých hroznů. Tuzemská vína se dělí na tyto kategorie: |
Zemské víno |
Zemské víno musí být vyrobeno výhradně z tuzemských hroznů povolených odrůd. Minimální cukernatost je 14 °NM. nese označení moravské zemské víno a české zemské víno a mohou být označena odrůdou a ročníkem. Zemská vína mohou skrývat i vína vyšších kategorií (přívlastků), kdy se vinař rozhodl nenechat své víno zatřídit a ponechat ho v kategorii zemských vín. Například z důvodů velmi malé šarže. |
Jakostní víno |
Jakostní víno musí být vyrobeno z tuzemských hroznů z odrůd, které najdeme ve Státní odrůdové knize nebo případně z odrůd povolených v některém ze států EU. Hrozny musí pocházet z jedné oblasti a v této oblasti musí být víno i vyrobeno. Výnos je omezen na 14 tun na hektar a cukernatost musí být minimálně 15 °NM. Jakostní víno se pak může dělit na dva druhy: odrůdové – je použito maximálně 3 odrůd a známkové – kombinující více odrůd a pojmenované ne po nich, ale nesoucí známku (značku). |
Druhy přívlastkových vín: (zde najdete podrobnosti o vínech VOC) |
Kabinetní víno |
Kategorie vín vyrobených z moštů, které dosáhly nejméně 19 °NM. Bývají to lehčí, suchá, příjemně pitelná vína. |
Pozdní sběr |
Vína, u nichž byla sklizeň hroznů při cukernatosti nejméně 21 °NM. Bývají to plná, extraktivní, suchá či polosuchá vína. |
Výběr z hroznů |
Vína vyrobená z hroznů, které vyzrály na nejméně 24 °NM. Bývají to vína plná, extraktivní, s vyšším obsahem alkoholu, někdy s vyšším obsahem zbytkového cukru. |
Výběr z bobulí |
Vína vyrobená z hroznů, které dozrávaly velmi dlouho na vinici, a mošt z nich získaný dosáhl alespoň 27 °NM. Bývají to velmi plná, extraktivní, polosladká či sladká vína. |
Ledové víno |
Jedná se o unikátní typ vín. Vyrábí se lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě nejvýše -7 °C. Získaný mošt musí vykazovat cukernatost alespoň 27 °NM. Hrozny při lisování nesmí rozmrznout, proto zůstává část vody nevylisována v hroznech ve formě ledových krystalů. Při lisování se získá koncentrovaný mošt, který byl zmrznutím částečně vysušen, a tím došlo ke zvýšení sladkosti. Ledová vína bývají velmi extraktivní a sladká. K výrobě ledových vín je potřeba souhra několika přírodních faktorů, a tak je není možné vyrobit každý rok. Proto jsou vzácná a ceněná. |
Slámové víno |
Další vzácný druh vín, který vznikl z hroznů dosoušených po dobu nejméně tří měsíců na slámě či rákosu, nebo zavěšených v dobře větraném prostoru. Tím se odpaří část vody a koncentruje se obsah cukru. Získaný mošt musí vykazovat nejméně 27 °NM. Lisování může proběhnout už i po 2 měsících, pokud mošt dosáhne cukernatosti 32 °NM. Slámová vína bývají velmi extraktivní a sladká. Jejich výroba je náročná, a proto jsou poměrně vzácná a drahá. |
Výběr z cibéb |
Raritní druh vína, která jsou vyrobená z vybraných bobulí napadených ušlechtilou plísní nebo z přezrálých bobulí, které dosáhly cukernatosti min. 32 °NM. Takto vyzrálé bobule se díky extrémně dlouhé době zrání většinou mění na hrozinky – cibéby. Bývají to vína velmi extraktivní, sladká, vzácná, a proto drahá. |
|