Šumivá vína
Šumivá vína jsou symbolem oslav, výjimečných okamžiků a radosti. Šumivé víno si do skleniček naléváme prakticky vždy ve společnosti přátel či rodiny. O šumivá vína se prostě a jednoduše rádi dělíme. Ale šumivé víno je také možné rozdělit do několika kategorií - ono totiž není šampaňské jako šampaňské. Základním rozlišením je technologie vzniku, tzv. nejvyšší kategorie je tradiční metoda á la champagne. Tou vznikají ušlechtilá šumivá vína v Champagne, burgundská či alsaské Cremanty či špičkové německé sekty. Tato kategorie vín kvasí a zraje přímo v lahvích. Běžnějším typem šumivých vín, jsou tak, kde proces vzniku bublinek probíhá v nerezových tancích. To se týká běžnějších sektů či třeba italského prosecco. Šumivé víno má také širokou škálu uplatnění. Samozřejmě v první řadě je to aperitiv, přípitek a zahájení příjemného večera. Ale zralejší, kvalitnější a komplexní šumivá vína mohou doprovázet celou večeři a jsou opravdovými plnohodnotnými průvodci gastronomie. A nezapomínejme ani na ušlechtilá růžová šumivá vína, ať cremanty, sekty či Champagne.