Tramín

Tramín

Tramín červený patří společně s Muškátem mezi vůbec nejoblíbenější aromatické odrůdy. I když jeho pěstování není vyloženě omezeno jen na střední Evropu (najdeme jej i v Chile), v zemích okolo našich hranic se nachází ty nejlepší tramíny. A moravské varianty tramínu červeného se rozhodně neztratí.  Jedny z nejznámějších jsou alsaské tramíny z francouzského Alsaska. Ty si často ponechávají množství zbytkového cukru, zvláště pak ve variantách vín Vendages Tardives. Na špičkové tramíny můžeme narazit také v severní Itálii, ať v Alto Adige nebo ve Fruili. A jak se postupně blížíme k České republice, nemůže zapomenout na Maďarsko či Slovensko. I v zemích, které jsou zaslíbeny spíše veltlínskému zelenému nebo ryzlinku, tedy v Rakousku a Německu, na tramín často narazíme. I když drtivá většina vín z tramínu je suchá, patří tato odrůda mezi ty, které úspěšně využívají zbytkový cukr a sladká vína z tramínu bývají jedněmi z nejoceňovanějších.

Všeobecná charakteristika odrůdy Tramín: Zlatožlutá barva, výrazná medově hrozinková vůně se závany aromatických látek čajové růže a při láhvové zralosti i skořice a pomeranče, případně kozího pysku. Víno je velmi plné, s vyšší viskozitou a jeho harmonie je založena na nižším obsahu kyselin a často i na zbytkovém cukru. 

Nastavit vzestupně

9 položek

Nastavit vzestupně

9 položek