CdR Sens de Syrah
Sens de Syrah Údolí Rhôny je jiho-francouzská vinařská oblast, která se dělí na dvě části. Severnější, menší, je založená hlavně na červených vínech z odrůdy Syrah. Jižnější, větší a u nás známnější část je u červených vín prakticky vždy kombinací GSM - Grenache - Syrah - Mourvedre. Ale i zde najdeme výjimky. Nejčastější apelací (druhem vína) zde je Cotes du Rhone. Naopak nejslavnější pak Châteauneuf-du-Pape. Jako víno týdne jsme zvolili zástupce Cotes du Rhone, které popírá zaběhlá pravidla kombinování tří odrůd a je čistým 100% Syrahem.
Unikátní víno a zároveň špičkový zástupce apelace. 100% odrůdy Syrah se používá ve velkých vínech severní Rhôny. V jižní části údolí Rhony je to velmi výjimečný jev. Navíc do nedávna bylo dokonce zakázáno uvádět zde název odrůdy na etiketě. Vinařství Chateau Beauchene to poněkud "obešlo" tím, že slovo Syrah dala přímo do názvu vína - "Sens de Syrah = Smysly syrahu." Velmi intenzivní barva, tradiční pro Syrah. Aroma kombinací kořenitých a pepřových stop. Chuť bohatá, pevná a bohatá. Stopy čokolády a lékořice. Více o vinařství Château Beauchene zde.
Kliknutím na obrázek se dostanete do detailu vína  
Mosela
Riesling "Steillage" Mosel Riesling Spatlese Trittenheimer - Steffen
Steillage Tritten
Suchý ryzlink z Mosely. Světle zlatavá barva s decentními zelenkavými okraji. Svěží a jemná vůně s tóny bílých květů a čerstvého ovoce včetně citrusů. Chuť štavnatá, svěží, kulatá a ovocná, jak je na Moselu zvykem, i zdejší suché ryzlinky si zachovávají určitý zbytkový cukr.
Ryzlink z Mosely. Polosuchý, lehký, svěží s ovocným projevem. Ovocné tóny ve vůni obsahují zralé citrusy a meruňky. Šťavnatá chuť s harmonickou jemnou kyselinkou.
Rakousko
Grun Veltliner

Na Rakousko bývalo nahlíženo jako na zemi vyrábějící víno napodobující vína z Německa. V 80. letech minulého století se to však dramaticky změnilo a Rakousko začalo pomalu, ale jistě budovat svou vlastní jedinečnou vinařskou identitu. Přinášíme Vám ten nejlepší výběr, jak pro začátečníky, tak pro znalce.
Rakouské vinice jsou mnohem blíže rovníku než německé a podnebí je poněkud extrémnější - se studenou zimou a teplejším, slunečným létem. Výsledkem jsou vína s vyšším obsahem alkoholu zvýrazněná typicky nižším výnosem vinohradů. Docukrování, kdysi běžné, je nyní u kvalitních vín přísně zakázáno.
Téměř 70% rakouských vín jsou bílá, i když tmavé odrůdy jsou mezi vinařemi stále populárnější. Nejpěstovanější rakouskou odrůdou je Gruner Veltliner, pěstuje se na více než třetině všech rakouských vinohradů. Dobrý rakouský Veltlín je báječně osvěžující a plný ovoce, se spoustou příjemných kyselinek, vůní a chutí.¨

 Rakouský veltlín z Kremstalu. Charakteristický svou vůní čerstvých zelených jablek, citrusů a broskví a příjemným svěžím projevem s delikátní dochutí.

Kliknutím na obrázek se dostanete do detailu vína