Ryzlink vlašský

Ryzlink vlašský

Původ odrůdy Ryzlink vlašský: Zřejmě ve Francii v Champagne, odtud se postupně šířila do okolí Heidelbergu, pak do Porýní a posléze v 19.století do Rakouska, Maďarska (Olaszriesling), Rumunska (Riesling italien) a Bulharska (Italianski rizling). V zemích bývalé Jugoslávie se nazývá Lašski rizling nebo Graševina.  I když to název nabízí, nemá nic společného s Ryzlinkem rýnským. V Rakousku je na 4.385 ha (2007), v Lombardii a Jižním Tyrolsku ( Itálie) na 2.111 (ale to je údaj ze začátku 80.-tých let), pěstuje se dokonce v Latinské Americe v Brazílii (1.052 ha v r.1994). Celosvětově 35.000 ha (1999). U nás je odrůda zapsána od roku 1941, je zhruba na 7,2% plochy, průměrné stáří vinic 28 let.

Vlastnosti:  Odrůda pozdního zrání, pozdě raší, takže se jí vyhnou jarní mrazíky. Je citlivá na padlí, méně na botrytidu. V Rakousku se z ní vyrábějí botrytická vína pod názvem Trockenbeerenauslese. Vhodné vápenité půdy.

Charakteristika vína: Ve vůni luční květiny, květ lípy, v chuti zelená jablka, červený rybíz, citron s cukrem, při dobré ročníku v doznění lískové ořechy. Kyseliny mají až ocelovou příchuť. Obecně se jedná o tvrdé víno.

Další názvy pro tuto odrůdu:  Italski rizling, Laski rizling, Olasz rizling, Riesling italien, Graševina

Nastavit sestupně

8 položek

Nastavit sestupně

8 položek