Sladká vína
Sladká vína jsou určitým fenoménem vinařského světa. Víno se zbytkovým cukrem polarizuje milovníky vína na skupiny „má to rád“ a „piji zásadně suchá vína.“ Přičemž když mezi sladká vína nebudeme řadit Cechovní poháry a průmyslové výrobky z Moldávie, Bulharska apod. dostaneme se do světa fantastických vín. Sladká vína však nejsou jen jednoho typu. Může se jednat o lehká polosuchá moravská vína, kde najdeme jen mírně zvýšenou úroveň zbytkového cukru. Bílá sladká vína jsou také exkluzivní kategorie jako vína ledová a slámová vína. Sladké bílé víno vzniká také vysušením hroznů ušlechtilou plísní. Jedná se o tzv. botrytická vína. Mezi tyto sladká a polosladká vína se počítají hlavně vína z Bordeaux, z podoblasti Sauternes či Saint-croix-du-Mont. Nesmíme ale zapomenout ani na červené sladké víno. To kvalitní najdeme hlavně v jižní Francii v apelacích Banyuls, Rasteau či Maury. Vína těchto regionů mají také obrovský potenciál k zrání. Kapitolou sama pro sebe jsou portská vína a v neposlední řadě sladká vína severu Itálie – vino santo , které je perfektní k suchým italským sucharům či dezertům.