Rozdělení vína podle sladkosti
 |
| Každé víno obsahuje určité množství cukru, vyšší či menší. Vnímání jeho množství ve víně je velmi subjektivní. Ovlivňuje jej hodně faktorů, ale nejdůležitější je jeho rovnováha s kyselinami ve víně. |
| Historicky platilo, že suchá vína u nás byla velmi ostrá, nekvalitní a nepitelná. Od té doby někteří lidé mylně považují suchá vína za vína kyselá a zaměňují je. To však rozhodně neplatí. Na druhou stranu vyrovnaný poměr cukru a kyselin může působit, že i víno s vyšším zbytkovým cukrem působí suše. Nicméně o tom, do jaké kategorie sladkosti víno patří, rozhodují exaktní hodnoty zbytkového cukru: |
| Suché |
| Víno, které prokvasilo na nízký obsah zbytkového cukru, jenž smí dosahovat: |
| 1) max. 4 g zbytkového cukru na litr nebo |
| 2) max. 9 g cukru v litru, pokud rozdíl v hodnotách zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočítán na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně. |
| Polosuchá |
| Jako polosuché víno lze označit víno, které obsahuje: |
| 1) max. 12 g zbytkového cukru na litr nebo |
| 2) max. 18 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 10 gramů nebo méně. |
| Polosladká |
| Obsah zbytkového cukru ve víně je větší než nejvyšší hodnota stanovená pro vína polosuchá, ale dosahuje nejvýše 45 g na 1 litr. |
| Sladká |
| Dle legislativních předpisů se jedná o víno se zbytkovým cukrem ve výši nejméně 45 g na litr. |
| Zpravidla se jedná o vína speciální, určená pro dlouhé zrání. Obsah alkoholu u našich tichých sladkých vín bývá mnohdy nižší (7–11 %, toto je časté u vín slámových, ledových či bobulových výběrů). |