Rozdělení vína podle sladkosti

Rozdělení vína podle sladkosti
Každé víno obsahuje určité množství cukru, vyšší či menší. Vnímání jeho množství ve víně je velmi subjektivní. Ovlivňuje jej hodně faktorů, ale nejdůležitější je jeho rovnováha s kyselinami ve víně.
Historicky platilo, že suchá vína u nás byla velmi ostrá, nekvalitní a nepitelná. Od té doby někteří lidé mylně považují suchá vína za vína kyselá a zaměňují je. To však rozhodně neplatí. Na druhou stranu vyrovnaný poměr cukru a kyselin může působit, že i víno s vyšším zbytkovým cukrem působí suše. Nicméně o tom, do jaké kategorie sladkosti víno patří, rozhodují exaktní hodnoty zbytkového cukru:
Suché
Víno, které prokvasilo na nízký obsah zbytkového cukru, jenž smí dosahovat:
1) max. 4 g zbytkového cukru na litr nebo
2) max. 9 g cukru v litru, pokud rozdíl v hodnotách zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočítán na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně.
Polosuchá
Jako polosuché víno lze označit víno, které obsahuje:
1) max. 12 g zbytkového cukru na litr nebo
2) max. 18 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 10 gramů nebo méně.
Polosladká
Obsah zbytkového cukru ve víně je větší než nejvyšší hodnota stanovená pro vína polosuchá, ale dosahuje nejvýše 45 g na 1 litr.
Sladká
Dle legislativních předpisů se jedná o víno se zbytkovým cukrem ve výši nejméně 45 g na litr.
Zpravidla se jedná o vína speciální, určená pro dlouhé zrání. Obsah alkoholu u našich tichých sladkých vín bývá mnohdy nižší (7–11 %, toto je časté u vín slámových, ledových či bobulových výběrů).