Prosecco

Prosecco

Prosecco je tradiční šumivé italské víno z odrůdy Glera (dříve nazývané i Prosecco) a jejich lokálních vinných klonů. Vína Prosecco DOC pocházejí z oblastí na severo-východě Itálie - Veneto a Fruili. Nejkvalitnější vína jsou označnovány jako Prosecco Superiore DOCG a pocházejí z Venta z menšího regionu v kopcích mezi obcemi Conegliano a Valdobbiadene. Název vína je odvozen od stejnojmenné vesnice poblíž Terstu. Samotný význam slova Prosecco má dvě verze. První říká, že je to kombinace PRO (čistý) a SECCO (suchý). Druhá teorie říká, že původ je ze Slovinštiny, kde prosecco znamená cestička lesem. Nicméně vína se vyrábějí z tradiční odrůdy  Glera (dříve také nazývané Prosecco), která musí mít alespoň 85% podíl ve víně. Existují tři stupně šumivosti: Prosecco spumante (na korku, s výraznějším perlením), frizzante (na šroubovacím uzávěru, nižší tlak) a výjimečně i tranquillo - tiché Prosecco. Dle suchosti (zbytku cukru) se Prosecco dělí na BRUT (do 12g/l), EXTRA DRY (12-17g/l) , DRY (17-32 g/l), SEMI-SECO (32-50 g/l) . Prosecco si získalo celosvětovou proslulost díky eleganci, jemnému perlení, příjemné citrusovo-květinové vůni a ovocné chuti. Velmi populární je i jako přísada do Aperol spritz. Vyrábí se zde i růžová varianta šumivého vína, ale protože se při její výrobě nepoužívá odrůda Glera, nemůže se jmenovat Prosecco a jedná se tedy o víno spumante. Zde najdete více o Prosecco a vinařství Le Colture

Nastavit sestupně

2 položek

Nastavit sestupně

2 položek