Drůbež

Drůbež

Vína k drůbeži jsou velkou skupinou vín. Drůbež je totiž do značné míry velmi rozsáhlý typ jídel, od lehčích úprav kuřecích prs a to včetně salátů až po hutná jídla jako je kohout na víně či pečená kachna, kdy bychom spíše volili pivo než víno. Pro všechny tyto případy však existují možné kombinace s vína. V případě lehkých, svěžích, jiskrných bílých vín, budeme volit jídla lehčí jako jsou saláty s kuřecím masem či jemně připravená kuřecí prsa. V případě kuřecího či krůtího masa se smetanovými či krémovými omáčkami, můžeme zvolit výraznější bílá vína zrající na dubových sudech barrique nebo s lehce zvýšeným zbytkovým cukrem (polosuché). Pokud přistoupíme k tradiční francouzské úpravě kohouta na víně (případně kuřete na víně) či variace na hovězí po burgundsku s použitím drůbeže, jsme již v teritoriu vín červených. Již původem těchto receptů jsme automaticky směřování k burgundskému Pinot noir či Beaujolais, ale škála ovocnějších červených vín je podstatně širší. Ať už se to jedná Valpolicella z italského Veneta či moravských červených vín. A pokud jsme u české klasiky - pečené husy a kachny a nezvolíte pivo, ale víno, vaše volba by měla směřovat k červeným vínům s lehce vyšší kyselinou, která budou zdárně sekundovat tučnosti těchto pokrmů. Červená moravská vína, opět Beaujolais či Pinot Noir jsou jasnou volbou. A jako tajný tip na závěr - zkuste někdy experimentovat a k pečené kachně či huse zkusit láhev statného moravského Rulandského šedého.

Nastavit vzestupně

3 položek

Nastavit vzestupně

3 položek