Šumivá vína

Šumivé víno
Šumivá vína jsou typem vín, u kterých je typické určité perlení. Vyrábějí se ze stejných odrůd jako vína tichá – tedy řekněme ta klasická. A jak se z tichého vína stane šumivé? Dodatečně, a to několika způsoby alkoholového kvašení.
Nejkvalitnější šumivá vína se vyrábějí tzv. kvašení v lahvi. To probíhá tak, že v láhvi vznikne tlak, který vytvoří elegantní perlení neboli šumění. Tomuto postupu se také říká „tradiční metoda á la Champagne.“ Dalším způsobem je metoda Charmat, která získala název podle velkých nerezových nádob sloužících právě ke kvašení. Nejjednodušší vína vzniknout prostým sycením CO2 a označují se jako perlivá.
Některé odrůdy révy vinné jsou k výrobě těchto vín vhodnější. Jedná se například o odrůdy Chardonnay, Rulandské modré či Ryzlink rýnský.
Šumivá vína se rozdělují podle regionu na champagne, sekt, cremant, prosecco, cava atd. Dalším kritériem je také množství zbytkového cukru, které je tradičně vyšší, než je tomu u vín tichých. U většiny šumivých vín je sladkost zvyšována přidáním cukru. Kategorie šumivých vín podle množství (zbytkového) cukru ve víně jsou následující:
brut nature nebo zero dosage - "přírodně tvrdé": méně než 3 g cukru/litr (cukr nebyl po druhotném kvašení dodán)
extra brut - "zvláště tvrdé": obsah cukru mezi 0 až 6 g/litr
brut - "tvrdé": obsah cukru nižší než 12 g/litr
extra dry či  extra sec - "zvláště suché" - "extra suché": obsah cukru mezi 12 až 17 g/litr
sec či dry - "suché": obsah cukru mezi 17 až 32 g cukru/litr
demi-sec či medium-sec - "polosuché": obsah cukru mezi 32 až 50 g/litr
doux či  sweet - "sladké": obsah cukru je vyšší než 50 g cukru/litr
A která šumivá vína patří mezi ty vůbec nejoblíbenější. Jedná se například o Prosecco Pianer nebo Cremant de Bordeaux.