Oranžové víno

Oranžové víno

Bílá, červená i růžová vína jsou velmi dobře známá. Slyšeli jste ale o oranžových vínech? Tento typ vína je relativně nový fenomén, často spojovaný s víny autentickými, bio-víny a přírodními víny. Oranžová vína jsou zjednodušeně řečeno bílá vína, jejichž postup výroby probíhal stejně jako u vín červených.

 

Stejným postupem máme na mysli, že zde došlo k určité maceraci, kdy část barviva z bílých šlupiček hroznů se uvolnila do moštu/vína. Protože se však jedná o bílé odrůdy, je výsledná barva vín oranžová. Spolu s barvivem se ze šlupiček uvolňují i třísloviny. Ty dávají oranžovým vínům specifickou vůni a chuť. Velký význam pro projev těchto vín má právě autentický styl výroby vína. Tedy minimum či nulový obsah přidané síra a jiných chemických přísad.

 

Ačkoli, jak název napovídá, bychom mohli čekat pouze oranžovou barvu, opak je pravdou. Zabarvení jednotlivých druhů vín se pohybuje od temně žluté přes zlatou a měděnou až právě k oranžové. A jaká je typická chuť oranžových vín? Můžeme rozpoznat chuť koření a bylin, odráží se zde i aroma oříšků či ovoce. Zde najdete pár tipů na biovíno, biodynamická a oranžová vína