Druhy vína

Vín je na světové vinařské mapě prakticky nekonečná škála. Každý den vznikne další nové vinařství, které začíná vyrábět nové varianty a druhy vín. Každá země, každý region má své specifika. Různé odrůdy, podloží, přírodní podmínky či vinné zákony. I značení na etiketách je v každé zemi odlišné. Někdy dokonce najdeme různé kategorie vína i v sousedních vinařských oblastech. Členění na základní druhy vína je všude stejné. Zde předkládáme stručný přehled na jednotlivé typy - druhy vín:
Druhy vína podle barvy

Bílá vína

 

Růžová vína

Bílá vína není třeba dlouze představovat. Odrůdy jako Rulandské šedéChardonnay či Ryzlink rýnský jsou notoricky známé. Ale to je jen krátký výčet odrůd bílých vín. Zde najdete druhy bíllého vína.    Růžová vína jsou symbolem lehkosti, ovocnosti a přírodní svěžesti. Tento typ vín nás osvěží, dodá nám energii a výborně se hodí například k lehčím jídlům. Škála růžových vín je však velmi bohatá.
Bílá vína   Růžová vína
     

Červená vína

 

Oranžová vína

Červená vína se vyrábějí z modrých odrůd hroznů. Jejich zabarvení vzniká z barviva, které je obsažené ve šlupičkách vinných hroznů se uvolňuje do moštu (a následně z něho vzniklého vína). Zde najdete informace o červených vínech   Bílá, červená i růžová vína jsou velmi dobře známá. Slyšeli jste ale o oranžových vínech? Tento typ vína je relativně nový fenomén, často spojovaný s víny autentickými, bio-víny a přírodními víny.
Červená vína   Oranžové víno
     

Zelená vína

 

Černá vína

K třem klasickým barvám vín, červené, bílé a růžové, si můžeme přidat ještě další, a to zelenou. O co se jedná? Zelená vína neboli Vinho Verde je označení specifického druhu portugalských vín.   Černé víno je pomyslné označení pro velmi tmavá a koncentrovaná červená vína. Často se vztahuje na odrůdu Malbec či spíše na vína z jejího původního domácího regionu – jihozápadu Francie
Zelená vína - Vinho Verde   Černé víno
 
Řazení vína podle typu:

Šumivá vína

 

Likérová - dezertní vína

Šumivá vína jsou typem vín, u kterých je typické určité perlení. Vyrábějí se ze stejných odrůd jako vína tichá – tedy řekněme ta klasická. A jak se z tichého vína stane šumivé   Likérová, dezertní, fortifikovaná vína či vína portského typu. To všechno jsou různá označení pro stejný, nebo velmi podobný typ vína vyráběného u nás i v zahraničí.
Šumivé víno   Likérová - dezertní vína
     

Tichá vína

   
Setkali jste se někdy s označením „tiché víno“? Výraz tichá vína označuje širokou škálu standardních tuzemských i zahraničních vín. Dříve jsme mohli tuto kategorii znát jako vína stolní    
Tichá vína    
 
Další rozdělení vín

Rozdělení vína podle sladkosti

 

Rozdělení vín podle přívlastku

Každé víno obsahuje určité množství cukru, vyšší či menší. Vnímání jeho množství ve víně je velmi subjektivní.Ovlivňuje jej hodně faktorů, ale nejdůležitější je jeho rovnováha s kyselinami ve víně.   Pro rozdělení tuzemských vín do kategorií používáme tzv. systém přívlastků. Ten je v určitých modif-ikacích používán v celé střední Evropě. Tím se naše oblast liší od západních vinařských zemi.
Vína podle sladkosti   Rozdělení vín podle přívlastku
     

Odrůdy vín

 

Vinařství a vinaři

Jedním z největšíc vlivů na vlastnosti vína má odrůda hroznů. z které je víno vyrobeno. Ve střední Evropě (a nejen) zde se navíc podle odrůd vína i pojmenovávají. Je několik globálně známých odrůd, ale také tisíce lokálních, specifických variant révy vinné.   Víno se dělá ve vinohradu a ve sklepě to vinař jen nesmí zkazit. Tak nějak zní jedna z "vinných" pravd. Společně s odrůdou je rukopis vinaře dalším klíčovým faktorem, který ovlivňuje kvalitu vína. V současnosti najdeme v Čechách a hlavně na Moravě velké množství malých, středních i větších vinařství.
Odrůdy vína   Vinařství a vinaři
     

VOC - vína originální certifikace

Vína originální certifikace (VOC) vycházejí z myšlenky označování vína podle původu hroznů. Tento původ, oblast odkud hrozny pocházejí mají společné jmenovatele ve formě mikroklimatu, podloží a celkých přírodních podmínek (terroir).    
VOC    
     

Česká vinařská oblast

 

Moravská vinařská oblast

Česká vinařská oblast   Morava - vinařská oblast
Vinařská oblast Čechy je menší částí tuzemských vinohradů a poněkud ve stínu vinic jižní Moravy. Patří vůbec k nejseverněji umístěným vinicím Evropy. . Zlaté období pro česká vína bylo za Rudolfa II., kdy jste zde mohli najít cca 3500 hektarů vinic.   Vinařská oblast Morava je hlavním vinařským regionem v České republice, který zahrnuje drtivou většinu vinic na našem území – konkrétně 96%. Sahá od jižního okraje Moravy až po region na západ od Brna. Moravská vinařská oblast oplývá stabilitou ročníků – až 80% z nich je dobrých, výborných a vynikajících.
     

Velkopavlovická podoblast

 

Mikulovská podoblast

Velkopavlovická vinařská podoblast   Mikulovská vinařská podoblast
Velkopavlovická vinařská oblast je jednou z nejvýznamnějších vinařských regionů střední Evropy. Není zde jednoznačné centrum, ale vinařství se koncentrují v okolí Velkých Pavlovic, Velkých Bílovic, Kobylí a Hustopečí. Pokud na jižní Moravě hledáme region pro červená vína, je to správný region.   Mikulovská vinařská podoblast patří pod vinařskou oblast Morava (jižní). Nejznámější prvkem tohoto regionu jsou Pavlovské vrchy. V jeho okolí je podloží vápeníte s množstvím jílu, částečně doplněné písky.  Mikulov je jedním z hlavních vinařských center jižní Moravy
     

Znojemská podoblast

 

Slovácka podoblast

Znojemská vinařská podoblast   Slovácká vinařská podoblast
Znojemská vinařská podoblast je jednou ze čtyř částí vinařské oblasti Morava. Jedná se o nejzápadnější výspu vinic na jižní Moravě. Půda jde zde často kamenitá. Daří se zde odrůdám Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. Z modrých odrůd pak Frankovce.   Slovácká vinařská oblast – leží na jihovýchodě vinařské oblasti Morava. Zdejší klima je velmi různorodé a dává vzniknout unikátní škále projevů vína. Na jižním okraji oblasti nalezneme Podluží. Tradiční pro Slovácko jsou zvlněné vinice.